Menstruația, din punct de vedere biologic, este sângerarea vaginală normală pe care femeile sănătoase o au în fiecare lună, ca parte a procesului biologic ce le pregătește corpul pentru a deveni mame. Cu toate că reprezintă un fenomen cât se poate de natural și sănătos, încă i se atașează etichete precum “murdară” și “necurată”. Iar lipsa accesului la produse menstruale și asistență medicală, educația inexistentă pe acest subiect în școli sunt factorii care mențin tabuurile legate de menstruație.
Pe scurt, astăzi societatea urmează câteva reguli nescrise, dar profund întipărite în mentalitatea colectivă: nu vorbim și nu învățăm despre menstruație. De ce trebuie să schimbăm regulile jocului acum?
Răspunsul este simplu: stigma menstruală schimbă viețile a milioane de fete și femei din lume. Multe dintre ele sunt nevoite să renunțe la școală, nu au încredere în ele și corpul lor, se blamează și consideră că nu merită mai mult. Sunt femei care simt rușine, jenă și poate chiar se izolează social, ceea ce declanșează de multe ori și probleme de sănătate mentală, cum ar fi anxietatea și depresia. În plus, lipsa accesului la produse menstruale (tampoane, absorbante zilnice) poate împiedica femeile să-și gestioneze menstruația în siguranță și eficient, iar asta înseamnă complicații suplimentare de sănătate.
Vina este împărțită între familie și școală. Mamele, cele care sunt responsabile cu educarea fiicelor, au de luptat cu propriile preconcepții și, de multe ori au chiar și ele nevoie de educație asupra sănătății reproductive. Căci din păcate ele au fost formate într-o societate în care menstruației nici măcar nu i se spunea pe nume. Iar de educația baieților pe acest subiect nici nu încape vorbă de cele mai multe ori, căci multă vreme nu s-a considerat necesar ca aceștia să învețe despre procesele naturale care au loc în corpul fetelor, ceea contribuie la dezinformare și întărirea tabuurilor.
Pe de altă parte în școală educația de sănătate intimă se reduce la informații generale despre reproducere și organele sexuale și cam atât…
O altă consecință a stigmatizării menstruației este lipsa de informare cu privire la igiena menstruală. Atunci când nu înțelegi cum funcționează corpul tău și, mai mult, nu știi cum să ai grijă de el, sănătatea ta este în pericol. Igiena intimă înseamnă mai mult decât folosirea absorbantelor la menstruație și a unei toalete intime adecvate. Femeile au nevoie de un mediu potrivit, privat, în care să aibă grijă de ele în siguranță, folosind produse sănătoase și neinvazive pentru corpul lor, precum un gel intim sau solutii dedicate acestei zone.
Altfel spus, când stigmatizarea reprezintă normalitatea pe care o cunoaștem despre menstruație, sănătatea, siguranța și starea de bine a femeilor sunt în pericol.
Din fericire, există companii precum ENROUSH care vor să revoluționeze acest segment și să demonteze orice tabuu asociat cu menstruația. ENROUSH este primul brand din România care oferă absorbante și tampoane din bumbac 100% organic, fără substanțe chimice, dioxine, plastic sau fibre sintetice, totul din dorința de a pleda pentru sănătatea femeilor. Create de o echipă formată doar din femei, absorbantele și tampoanele lor sunt cele mai pure produse pe care le poți folosi pentru îngrijirea ta intimă. În plus, sunt 100% prietenoase cu natura, pentru că ce vine din dragoste și grijă nu face rău în niciun fel mediului înconjurător.
Mai mult decât atât, ENROUSH a construit o comunitate de peste 70 000 de femei în online, unde discută fără perdea despre sănătatea reproductivă, educație sexuală, igienă intimă, probleme la menstruație, scurgeri maronii, spotting practic tot ce o femeie are nevoie să știe. Din grijă pentru sănătatea intimă a femeilor Enroush, în colaborare cu Clinica Nativia, lansează și o emisiune educativă care se va difuza săptămânal pe contul de instragam @enroush si @clinica.nativia. Emisiunea se dorește a deveni o sursă sigură de informare pentru fetele și femeile care știu că educația și informația reală, transparentă și relevantă le poate salva viața, mai ales în contextul în care subiectul central este chiar sănătatea reproductivă.
În esență, schimbarea în viața ta începe odată ce îți dai voie să depășești pragul psihologic impus de societate, iar schimbarea în lume începe atunci când împreună facem pași către destigmatizarea menstruației.