x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Atenție la obezitatea metabolică. Ce se poate ascunde sub un corp de vis

Atenție la obezitatea metabolică. Ce se poate ascunde sub un corp de vis

14 Aug 2024   •   20:15
Atenție la obezitatea metabolică. Ce se poate ascunde sub un corp de vis

Obezitate nu înseamnă neapărat o greutate mai mare a corpului. Astfel că organismul poate fi slab dar metabolismul să fie obez.

Greutatea nu determină neapărat starea de sănătate. Calcule legat de indicele de masă corporală sunt limitate, înturcât există un raport între greutatea și înălțimea unei persoane, care nu face diferența între mușchii mai grei și grăsimea mai ușoară. Asta înseamnă să fii „skinny fat” („slabă grasă”).

Ce înseamnă slab dar gras

Obezitatea este o afecțiune nutrițional-metabolică, caracterizată printr-o depozitare în exces a grăsimii corporale. Persoanele obeze au o greutate care nu corespunde înălțimii lor. Procentul adipos depășește 33% în cazul femeilor și 25% în cazul bărbaților.

Termenul de „skinny fat” a început să devină popular în 2015, după ce revista Times a publicat un articol despre americani cu greutatea normală dar probleme mari de sănătate. Inflamație generalizată, diabet zaharat, colesterol ridicat, hipertensiune, sindrom metabolic.

Citiți și Alimentația compulsivă - o tulburare cu profunde implicații emoționale

Există persoane care pot mânca orice, nu fac mișcare dar nu se îngrașă. Însă aparențele pot fi înșelătoare. 

Ce înseamnă obezitatea metabolică 

Obezitatea metabolică nu se vede, nu se simte, dar este nesănătoasă.  
Din punct de vedere medical, o persoană obeză metabolic are o greutate normală pentru înălțimea ei însă poate să sufere de aceleași boli și afecțiuni că cineva supraponderal. Alimentația bogată în zahăr, alimente procesate și lipsa mișcării are multe efecte negative asupra sănătății.

Grăsimea viscerală înseamnă depunederea de grăsime în jurul organelor, precum inimă, rinichi,intestine. 

Grăsimea viscerală, mai periculoasă decât cea subcutanatăâ

Grăsimea viscerală este astfel mai periculoasă decât cea subcutanată (celulită). Acestea sunt alte origini, au descoperit cercetătorii într-un studiu din 2014.

Citiți și Ceaiurile cu efecte uimitoare asupra sănătății creierului

Grăsimea din jurul organelor vitale este derivată dintr-un tip de celule specifice (provenite din gena W1t), regăsite în embrionul uman, în timpul dezvoltării intrauterine. Această genă începe să se exprime în stadiile târzii ale sarcinii și celulele respective continuă să acționeze ca sursă de grăsime viscerală la maturitate, când este influențată de factorii externi (alimentația și stilul de viață sedentar).

Dacă ai un corp în formă de măr, atunci acumulezi grăsime în zona burții (grăsime viscerală). Dacă semeni cu o pară, atunci șoldurile și coapsele sunt zonele tale problemă (grăsime subcutanată), potrivit ziarulring.ro.
 

×