Ca să trăim mai mult şi să fim sănătoşi, specialiştii şi cercetătorii au stabilit o "decalog" care ne poate ajuta "să trăim fericiţi până la adânci bătrâneţi".
Cele zece reguli pe care ar trebui să le respectăm sunt:
1. Alergatul
Cercetătorii de la Universitatea Stanford au studiat atât subiecţi care aleargă dar şi care nu aleargă, timp de 21 de ani. Concluzia este că cei care aleargă dezvoltă într-o măsură mult mai mică boli cardiovasculare, mai rar se îmbolnăvesc de cancer, de boli neurologice sau infecţii şi trăiesc mai mult.
Chiar dacă nu ne place să alergăm putem să întreprindem o activitate fizică care ne place, cel puţin 20 de minute pe zi.
Pe de altă parte, un alt studiu, efectual la Universitatea din Carolina de Sud, arată că cei care aleargă mai mult de 32 de km, cu o viteză mai mare de 11 km/h sau mai mult de 5 ori pe săptămână pierd beneficiile pe care alergatul le aduce sănătăţii.
2. Ţineţi cont de culorile mâncării
Dietele bogate în legume verzi sau roşii sunt bune nu numai pentru inimă, dar ne protejează şi împotriva bolii Alzheimer. Un studiu arată că cei care mănâncă legume din familia muştarului, broccoli, conopida sau varza, prezintă un risc scăzut în faţa bolilor cardiovasculare.
Bătânii care au o dietă mediteraneană au şanse mult mai mari să trăiască mai mult decât cei care nu urmază un astfel de regim.
3. Fiţi veseli
Oamenii fericiţi trăiesc mai mult. Un studiu publicat în 2011 arată că bătrânii care trăiesc fericiţi, au o rată a mortalităţii de 3,6% faţă 7,3% a celor care sunt nefericiţi.
4. Grăsimea de pe burtă
Grăsimea în plus depusă în jurul abdomenului nu este deloc bună pentru longevitate. Femeile care se află în menopauză îşi pierd silueta şi încep să acumuleze grăsime în zona trunchiului, iar acest lucru poate favoriza bolile cardiovasculare şi diabetul. Aşadar aceste femei trebuie să facă eforturi să scape de această grăsime şi să ajungă să aibă iar un abdomen plat.
5. Pierderea mirosului
Un alt sudiu efectuat de 3.000 de persoane indică faptul că cei care nu mai pot simţi mirosuri prezintă un risc de patru ori mai mare de a muri în următorii cinci ani decât cei care simt mirosurile. Aşadar, trebuie să fim atenţi la acest fenomen şi să mergem la medic să aflăm cauza.
6. Râdeţi
Oamenii de ştiinţă au stabilit că cei care râd mult, trăiesc mult. Concluzia este a unui studiu efectuat pe un grup de 243 de oameni cu vârste de peste 100 de ani.
7. Beţi ceai
Atât ceaiul verde cât şi ceaiul negru conţin doze concentrate de catechine, substanţe care relaxează vasele de sânge şi protejează inima. Un studiu realizat în Japonia, pe un grup de 40.500 de bărbaţi şi femei, arată că cei care au băut ceai verde au prezentat un risc mai scăzut de a muri din cauza unei boli cardiace.
8. Fiţi darnici
Oamenii generoşi dăruiesc în multe feluri. Oferă favoruri, complimentează şi sar în ajutorul celorlalţi. Răsplata lor este că trăiesc mai mult, se arată într-o cercetare efectuată la Universitatea din Buffalo.
9. Ocupati-vă timpul
Chiar dacă glumim că odată ajunşi la pensie o să dormim cât nu am apucat, cea mai bună metodă pentru a ne prelungi viata este să continuăm să muncim. Stresu provocat de dorinţa de a avea o carieră de succes este unul benefic pentru sănătate.
10. Reduceţi timpul petrecut în faţa televizorului
După vârsta de 25 de ani, fiecare oră petrecută în faţa televizorului ne reduce viaţa cu 22 de minute, este concluzia unui studiu efectuat de Universitatea din Queensland, Australia. Acelaşi studiu arată că cei care petrec în medie 6 ore în faţa televizorului mor mai repede cu cinci ani.
Citește pe Antena3.ro