x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce se intampla cu mine la 50 de ani?

Ce se intampla cu mine la 50 de ani?

de Andrada Floria    |    28 Feb 2006   •   00:00
Ce se intampla cu mine la 50 de ani?
SANATATEA BARBATULUI
Sunt deja cunoscute simptomele femeii la menopauza: bufeuri, stres accentuat, oboseala. Se pune insa mai putin accentul pe problemele care apar o data cu varsta in randul barbatilor. La 45-50 de ani si ei trec printr-o serie de schimbari, mai ales in plan emotional.

Desi studii recente au aratat ca barbatii in jurul varstei de 50 de ani se declara chiar mai multumiti acum de viata lor sexuala decat in tinerete, ei trec totusi printr-o perioada dificila. Problemele barbatului, ca si cele ale femeii de varsta mijlocie, pot fi insa depasite si chiar evitate in unele cazuri. Cu siguranta vreti sa va pastrati tineretea cat mai mult timp. Dar pentru a reusi, trebuie mai intai sa cunoasteti cauzele si simptomele crizelor specifice varstei. La 50 de ani este momentul propice pentru un bilant: o analiza a propriei persoane si a ceea ce ati realizat pana la aceasta varsta. Daca bilantul nu va este favorabil, este cazul sa actionati. Insa trebuie sa stiti ca daca suferiti de asa-zisa criza a barbatului de 50 de ani, vindecarea vine din interior.

Plan

In primul rand, pentru a depasi momentele de criza, trebuie sa notati pe o foaie de hartie sau doar in minte punctele dumneavoastra slabe. Primul punct: lista de prioritati lipseste cu desavarsire si cei care se bucura cel mai mult de prezenta dumneavoastra sunt colegii de serviciu sau, uneori, chiar paznicii de noapte, pentru ca pur si simplu nu va puteti dezlipi de scaunul de la birou. Doi: in pauzele scurte din timpul programului va ganditi doar cat de frumoasa era viata la 20 de ani si ca nu mai aveti pentru ce trai. Cel de-al treilea punct: timpul este dusmanul dumneavoastra de clasa. Nici o secunda nu trece fara sa va ganditi ca nu aveti timp sa faceti tot ceea ce v-ati propus. Si in sfarsit, punctul patru: nu ati mai facut o drumetie la munte si nu ati mai avut o vacanta de… nici nu mai tineti minte cand. Sotia v-a facut nenumarate propuneri, dar dumneavoastra i-ati raspuns ca nu mai aveti 20 de ani sa umblati fara rost prin tara.

Recomandari

Cum puteti depasi toate aceste probleme? Ei bine, daca dumneavoastra considerati ca familia detine locul intai in topul prioritatilor, atunci ar trebui sa puneti munca pe locul doi si sa acordati mai multa atentie sotiei si copiilor. Ei va vor ajuta intotdeauna sa depasiti criza. Ganditi-va la viitor, faceti planuri, ganditi-va intotdeauna ca ziua de maine trebuie sa fie mai buna decat cea de ieri! Daca cei 50 de ani de viata sunt o povara care nu va da voie sa mergeti inainte, atunci trebuie sa aveti o alta perspectiva despre timp: priviti-l ca pe un prieten! Cel mai important este insa sa nu va plafonati. Luati-va o mica vacanta in familie si faceti planuri de viitor.

INTREBARE. O mare parte dintre barbatii de 45-50 de ani incep sa isi puna intrebarea: "Ce se intampla cu mine?". Chiar daca nu simt neaparat ca ar avea o problema la nivel fizic, e clar ca ceva nu merge, nu mai au aceeasi pofta de viata ca la 20 de ani. Iar daca rezultatele analizelor complete pe care le-au efectuat la medicul de familie au fost bune, apare problema asa-zisei "crize a barbatului de 50 de ani". Aceasta perioada poate fi insa depasita cu ajutorul familiei.

×