x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce trebuie să ştie purtătorul de proteze în articulaţii

Ce trebuie să ştie purtătorul de proteze în articulaţii

de Florin Condurateanu    |    27 Feb 2012   •   21:00
Ce trebuie să ştie purtătorul de proteze în articulaţii

Grefarea unei proteze in atriculatiile macinate de uzura prin trecerea anilor este cum ar zice juristii ultimul recurs la boala artozei. Dar au avansat atat de mult tehnologiile de fabricare a proezelor cat si tehnicile chirurgicale de implantare a lor in sold, in genunchi, in glezna etc.?! Cam ce trebuie sa stie purtatorul de proteze in atrticulatie. In primul rand, pacientul trebuie sa priceapa ca nu e cazul sa intarzie in a se prezenta si a fi supus acestei protezari. Daca omul suferind de artroza amana mult grefarea unei proteze se supune urmatoarelor riscuri: sa vina cu articulatia facuta praf si pulbere si atunci taierea din os este mare si cu sacrificii importante pentru toate structurile din articulatii.

Cand pe un om articulatia bolnava il impiedica sa-si traiasca viata normala, cand artroza nu mai reactioneaza la tratament suferindul trebuie sa se prezinte la chirurg. Daca intarzie momentul operatiei de protezare isi mai creeaza un dezavantaj.
Cum el isi limiteaza miscarile din pricina durerilor i se topesc si muschii.
Daca un tanar nu se misca 24 de oare coapsa lui se micsoreaza cu doi centimetri. Dar aceasta topire a muschilor se anuleaza dupa 24 de ore de activitate normala. Un alt dezavantaj al intarzierii momentului de protezare, consta in faptul ca bolnavii isi gasesc o pozitie a soldului sau a genunchiului, cand aceste articulatii nu aduc dureri asa ca vin la medic cu articulatiile strambate.

Sufera astfel si alte articulatii. Din cauza durerilor violente bolnavii de artroza cad in depresie si sub acea stare de ingenunchere a moralului recuperarea se face anevoie. Pe scurt, n-are rost sa astepti. Sa astepti ce? Oricum articulatia nu se mai reface. Ce rost are sa astepti sa se faca tandari articulatia?! Solutia artozei pana la urma este doar grefarea unei proteze. Inainte de operatie cu 10 zile se opreste tratamentul cu medicamente antiinflamatoare, fiindca ele afecteaza coagularea sangelui. Se opreste treptat si medicatia pe baza de cortizon. Infectiile cronice ale bolnavului de artroza trebuie rezolvate inainte de interventia de implantare a protezei.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate