TERAPII COMPLEMENTARE
Usturoiul si ceapa sunt printre cele mai vechi remedii naturale de prevenire si tratare a virozelor respiratorii si a gripei.
Proprietatile antibiotice ale acestor "medicamente vegetale" se datoreaza compusilor sulfurati, ce distrug microorganismele. Cel mai important compus sulfurat este alicina, care le confera acestor legume proprietati detoxifiante, sudorifice, expectorante, tonice si antispastice. Datorita acestor proprietati, ceapa si usturoiul sunt indicate in virozele respiratorii. "Alicina are si proprietati anticoagulante. De aceea, ceapa si usturoiul pot impiedica formarea trombozelor. De asemenea, alicina contribuie la scaderea colesterolului si a trigliceridelor din sange si previne afectiunile cardiovasculare (ateroscleroza, cardiopatia ischemica). In scop profilactic, in functie de toleranta individuala, putem sa mancam zilnic doi-trei catei de usturoi si putina ceapa", ne sfatuieste dr. Cristina Pavel, medic specialist medicina de familie, cu competente in api-fitoterapie si homeopatie. Usturoiul mai poate fi folosit si sub forma de capsule gelatinoase sau tinctura. Aceasta din urma se administreaza in doza unica zilnica - 20 de picaturi de trei ori pe zi, timp de doua-trei luni. "Exista si o cura in care marim doza treptat: in prima zi, dimineata, luam o picatura de tinctura, la pranz - doua, iar seara - trei. Doza creste treptat: 4, 5, 6 pana la 15 picaturi in a cincea zi, dupa care numarul picaturilor scade in acelasi ritm. In a 11-a zi se administreaza 25 de picaturi, iar din a 12-a zi cura este reluata. Cura se face cu tinctura de usturoi simpla sau cu un amestec de tinctura de usturoi, tinctura de propolis si miere. Datorita propolisului, amestecul are proprietati antiinfectioase si mai puternice", arata dr. Cristina Pavel.
Parazitoze
In medicina populara, ceapa si usturoiul sunt folosite si pentru eliminarea viermilor intestinali. Copiilor li se dau fie tinctura de usturoi, fie usturoiul sau ceapa macerate in apa sau in lapte. La copiii mai mici, maceratul (o ceapa sau un usturoi la un pahar cu apa sau lapte) se amesteca cu putina miere, pentru a avea un gust mai placut.
|
CANCER. Cercetatorii de la Institutul National de Studiu al Cancerului din SUA au demonstrat ca usturoiul si ceapa scad riscul dezvoltarii cancerului de prostata la barbati. S-a dovedit ca 5-6 g de ceapa sau usturoi zilnic scad acest risc cu mai mult de 50%. Potrivit oncologilor americani, proprietatile anticancerigene se datoreaza substantelor care dau mirosul caracteristic cepei si usturoiului. Aceste substante actioneaza asemenea citostaticelor.
|
Citește pe Antena3.ro