ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Seleniul este unul dintre cei mai puternici antioxidanti, cu rol semnificativ in mentinerea imunitatii si in prevenirea afectiunilor cauzate de actiunea radicalilor liberi: boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale, artrite cronice, boli neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer), cancere, imbatranire precoce. "Alimentatia noastra contine din ce in ce mai putine vitamine si minerale. Nici seleniul nu face exceptie, el gasindu-se in cantitati insuficiente in ceea ce mancam. Solul Romaniei este sarac in acest element, singura solutie pentru asigurarea dozei zilnice si pentru echilibrarea dietei fiind suplimentele alimentare cu seleniu. Alimentele de productie romaneasca pot contine seleniu doar daca animalele au primit furaje cu adaos de seleniu. Pentru a preveni carentele, in Suedia, de exemplu, se adauga in sol ingrasaminte cu seleniu", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Carentele afecteaza imunitatea
In tara noastra, doza zilnica recomandata de seleniu este intre 50 si 200 de micrograme. In stare naturala, seleniul se gaseste in fructe, legume, oua, cereale, carne, ficat - care provin din teritorii cu sol bogat in seleniu (Brazilia, Argentina). Usturoiul contine 2 micrograme de seleniu la 100 g, prunele uscate - 3 micrograme, carnea de porc slaba - 10 micrograme, ficatul - 20 micrograme, carnea de iepure - 15 micrograme. Foarte bogate in seleniu sunt fructele de mare, care insa sunt consumate mai putin de catre romani: homarul (130 micrograme), crevetii (23 micrograme), midiile (40 micrograme). Persoanele care adopta o dieta vegetariana sunt si mai expuse carentelor, pentru ca cele mai mari cantitati de seleniu se gasesc in produsele de origine animala. Sistemul imunitar sufera cel mai mult din cauza acestor carente. Iar daca sistemul imunitar este slabit, este favorizata aparitia bolilor de inima, a maladiilor Alzheimer, Parkinson si a cancerelor.Suplimente nutritive
Citește pe Antena3.ro
Vitamine
SURSE
|
Alimente (100 g) / Seleniu
|
STIATI CA
|
|
STIRI
|
CALORII. In Occident, cerealele integrale furnizeaza aproximativ 30% din aportul zilnic de calorii. Desi cunosc efectele benefice ale cerealelor asupra sanatatii, putini romani consuma cereale la micul dejun. Astfel, statisticile arata ca mai mult de jumatate dintre romani nu mananca niciodata cereale integrale la micul dejun. Un roman consuma in medie 280 g cereale anual, in vreme ce un european consuma 2 pana la 9 kilograme de cereale integrale anual. Romanii, dimpotriva, mananca multa paine si paste fainoase - aproximativ 30% din ratia zilnica de calorii.
AVOCADO. Deosebit de hranitor, avocado este unul dintre cele mai folosite fructe in dietele de slabit. De asemenea, consumul de avocado favorizeaza normalizarea nivelului colesterolului in sange si scade riscul de afectiuni cardiovasculare. Avocado este bogat in carbohidrati, in potasiu, vitaminele C, E si unele vitamine din grupul B. Datorita continutului ridicat de uleiuri si de vitamina E, avocado este recomandat si pentru ingrijirea parului si a pielii.
BERE. Rezultatele unui studiu al Asociatiei Nationale a Berii din SUA arata ca, in cantitati moderate, berea poate avea actiune favorabila asupra sanatatii. Prof. Norman D. Kaplan sustine ca berea contribuie la normalizarea tensiunii arteriale si scade riscul de aparitie a hipertensiunii. S-a dovedit ca barbatii care beau unul-doua pahare de bere pe zi prezinta un risc mai mic de a suferi de cardiopatie ischemica decat cei care consuma bauturi alcoolice tari. Efectele benefice ale berii se datoreaza vitaminelor din grupul B, care scad nivelul de homocisteina, un aminoacid. Nivelul de homocisteina ridicat poate creste riscul de afectiuni cardiovasculare.
|