„Cacaua este un aliment de origine vegetală ce conține compuși bioactivi puternici, printre care proantocianidină, teobromină și licopen. De asemenea, este benefică și pentru microbiom, întrucât conține fibre alimentare, chiar și sub formă de pudră. Studiile de laborator au arătat că a consuma ciocolată amăruie pură, neîndulcită, are un efect prebiotic și poate ajuta la dezvoltarea de bacterii benefice în microbiom, o acțiune care ameliorează metabolismul”, sesiza Dr. William W. Li, autorul lucrării „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024).
Diluează vasele de sânge îngroșate
Dar să facem loc explicațiilor: „În laborator, flavanolii din cacao reduc depunerea de țesut adipos și pot crește producția declanșatorului termogenezei din grăsimea brună. Cacaua reduce și inflamația din țesutul adipos în exces. Un alt compus bioactiv din cacao, denumit teobromină, poate împiedica dezvoltarea de masă adipoasă. Arterele sunt sau ar trebui să fie elastice, pentru a ajuta fluxul sanguin, dar îmbătrânirea și obezitatea le pot îngroșa, afectând circulația. Ciocolata amăruie stimulează producția de oxid nitric din organism, ceea ce ajută la dilatarea și repararea vaselor sanguine îngroșate, îmbunătățind astfel fluxul sanguin”.
Studii pentru adolescenți
În siajul dovezilor: „Un studiu european de amploare a analizat 1.458 de adolescenți cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani din nouă țări diferite. Cercetătorii au comparat consumul alimentar de ciocolată la acești adolescenți cu înălțimea, greutatea, compoziția corporală (măsurată prin testul skinfold și impedanța bioelectrică a grăsimii) și nivelul activității lor fizice (măsurat prin accelerometrul dispozitivelor mobile). Analiza a arătat că adolescenții care au consumat cea mai mare cantitate de ciocolată (42,6 g/zi) - aproximativ un baton standard de ciocolată - au prezentat cantități semnificativ mai mici de grăsime corporală totală și grăsime abdominală centrală și o circumferință a taliei mai mică, chiar și luând în calcul factori precum consumul de ceai, cafea și alte alimente cu proprietăți de combatere a grăsimii”.
Analize pentru adulți
În completare: „Unele rezultate asemănătoare au provenit de la un studiu pe 13.626 de adulți cu vârste în jur de 40 de ani care locuiau în Statele Unite, făcând parte din Sondajul Național privind Sănătatea și Nutriția. Cercetătorii de la Universitatea Anglia Ruskin din Marea Britanie au comparat obiceiurile zilnice autoraportate referitoare la consumul de ciocolată cu compoziția corporală și adipozitatea. Ei au descoperit că, indiferent de numărul total al caloriilor consumate zilnic, persoanele care mâncaseră orice tip de ciocolată aveau o circumferință a taliei mai mică, ceea ce indică mai puțină grăsime viscerală în abdomen. În acest studiu epidemiologic de amploare, consumul de ciocolată a fost asociat și cu o masă corporală mai scăzută”.
Miza, pe amar
Atenție: „Alte studii clinice au arătat că ciocolata consumată necontrolat duce la îngrășare, deoarece este greu să convingi oamenii să mănânce doar ciocolată amăruie, cu procent ridicat de cacao, ciocolată benefică. Mulți indivizi consumă produse pline de zahăr adăugat, emulsifianți, conservanți și umpluturi care sunt cu certitudine nocive pentru metabolism. Așa că dacă alegi să mănânci ciocolată, caută întotdeauna ciocolata amăruie de cea mai bună calitate - cu cât mai amăruie, cu atât mai bine (eu recomand ciocolata cu 80% cacao în compoziție, sau chiar mai mult de 80%) -, fără zahăr rafinat adăugat”.
Inhalarea aromei și sațietatea
Îndemnuri: „Reține: beneficiile biologice pe care le oferă cacaua în privința țesutului adipos pot fi anulate de efectele altor ingrediente (din alcătuirea ciocolatei), care pot alimenta grăsimea. Nu înghiți batonul de ciocolată pe nemestecate. Mănâncă-l încet și savurează-l. Acordă-ți timp să miroși ciocolata. S-a demonstrat că inhalarea aromei de ciocolată (cu 85% cacao) activează acele părți din creier care stimulează sațietatea. Așa că, mai întâi miroase-o, sigur vei mânca apoi mai puțin”.
80% cacao trebuie să conțină o ciocolată de calitate.
„Un alt compus bioactiv din cacao, denumit teobromină, poate împiedica dezvoltarea de masă adipoasă”, Dr. William W. Li