x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Copil + Catel = Prietenie

Copil + Catel = Prietenie

de Steluta Indrei    |    19 Iul 2005   •   00:00
Copil + Catel = Prietenie
SANATATEA CELOR MICI
Ce faci cu animalul pe care il ai poate de ani buni in momentul in care vine pe lume copilul? Evident, pruncul iti este scump ca lumina ochilor. Dar, pe de alta parte, si animalul pe care l-ai rasfatat in anii anteriori oare de ce ar suferi si ar trebui sa-si paraseasca familia? "Solutia este sa ne luam o serie de masuri de precautie atunci cand apare un copil in familie", este de parere dr. Nicoleta Bobe, medic primar pediatru si specialist in neonatologie la Spitalul Polizu din Bucuresti.

Recomandari


Animalul trebuie sa pastreze o anumita distanta fata de nou-nascut si nu va intra in camera micutului neinsotit. Este bine sa se faca cunostinta animalului cu bebelusul. De fapt, copilul este cel care patrunde intr-un mediu care apartinea anterior, in totalitate, animalului de companie. De asemenea, este necesar sa se ia unele masuri de igiena, valabile, de altfel, indiferent de prezenta sau nu a unui copil in locuinta. Animalul de companie trebuie deparazitat periodic, trebuie sa fie la zi cu calendarul de vaccinari, asa incat sa nu fie sursa de infectii pentru nici unul dintre membrii familiei. Pentru ca de obicei ceilalti membri ai familiei vin in contact cu animalul mai des decat bebelusul. Animalele cu blana trebuie periate, curatate foarte bine, cateii trebuie spalati temeinic pe labute cand vin de afara.

Sunt mai putine probleme pentru animalele care nu parasesc locuinta - pisici, pasari, hamsteri etc. Insa medicul Nicoleta Bobe le atrage atentia celor care cresc pasari in apartament ca acestea sunt purtatoare de viroze si alte boli specifice, reprezentand un pericol in special pentru aparatul respirator al omului. Pe de alta parte, se pot dezvolta numeroase reactii alergice din cauza excrementelor de pasari. De aceea, medicul recomanda ca aceste vietuitoare sa fie tinute in camere in care copilul nu are acces.

Mai putin egoisti


Bineinteles, la inceput, nou-nascutul nu este constient de importanta animalului de companie in mediul de familie. Dar pe masura ce copilul creste, parintii vor vedea ca, daca nu mai are fratiori sau surioare, primele fiinte pe care va deschide ochii sunt animalutele de companie.

"Este foarte important pentru copii sa creasca alaturi de un animal de companie, deoarece ii face mai responsabili, mai afectuosi si le cultiva altruismul. Mai ales copiii unici intr-o familie devin mai putin egoisti atunci cand au un animal. Ei invata sa imparta, invata sa se joace, asa ca existenta unui animal in familie este un lucru pozitiv in dezvoltarea copilului. Cand parintii nu mai pot avea un al doilea prunc, prietenul necuvantator reprezinta o alternativa pentru echilibrul emotional al copilului unic", considera dr. Nicoleta Bobe.

Este mai usor pentru animalutele care sosesc in familie dupa ce copilul are cativa anisori, pentru ca vor creste impreuna in acelasi mediu si se vor adapta reciproc. Mare atentie in cazul animalelor sub un an! Familia trebuie sa fie in legatura permanenta cu medicul veterinar pentru a sti exact perioada la care trebuie facute vaccinarile si deparazitarile, interventii extrem de importante.

Tineti cont si de riscuri


Printre cele mai frecvente afectiuni transmisibile de la animal la om se numara toxoplasmoza, deseori intalnita la femei, putand afecta si copilul. In afara de acestea, dr. Nicoleta Bobe mai mentioneaza bolile parazitare, in care animalul este gazda intermediara. De aceea, trebuie facute corect deparazitarile. In familiile cu teren alergic trebuie sa se acorde mare atentie copiilor, pentru a nu dezvolta si ei reactii alergice la parul de animale sau la excremente. In cazul in care este necesar, se recomanda renuntarea la animalul de companie, gasindu-se o solutie cat se poate de benefica pentru animalul respectiv.

Adultilor le revine sarcina de a se gandi foarte bine daca isi pot asuma responsabilitatea de a creste un animal de companie. Daca parintii isi dau seama ca nu au destul timp pentru ingrijirea animalului, dar vor sa le indeplineasca dorinta copiilor, ei pot alege un animalut mai putin solicitant. Sau in cazul in care copiii sunt destul de mari, parintii trebuie sa ii responsabilizeze cu unele aspecte legate de cresterea animalului.

Sfatul medicului


Mesajul dr. Nicoleta Bobe este: "Nu va indepartati animalele, nu le condamnati pentru ca sunt si ele suflete, care au sentimente, dar si resentimente fata de cei care nu le mai acorda atentia cuvenita. Aveti intelegere fata de prietenii dumneavoastra necuvantatori si asigurati-i prin comportamentul dumneavoastra ca nu vor fi abandonati. Daca animalul are in continuare parte de afectiune din partea familiei, atunci va accepta mai usor venirea pe lume a unui nou membru". Multi parinti se confrunta cu situatia in care se trezesc la usa cu un catelus sau o pisicuta gasita pe afara de copil. El vine cu animalutul in casa si cu lacrimi in ochi isi implora parintii sa il primeasca. In cazul in care nu este posibil sa se pastreze animalul, din "n" motive, trebuie sa i se explice copilului. Explicatiile vor fi date in relatie cu suferinta sau beneficiul animalului. Copiii sunt foarte intelegatori si accepta sa sufere pentru o perioada cand explicatia parintelui este sincera.

AVERTISMENT. Interdictia brutala, cearta nu fac decat sa amplifice suferinta micutului. "Incercati sa va puneti in pielea copilului dumneavoastra si incercati sa reactionati asa cum v-ar fi placut sa reactioneze si parintii dumneavoastra daca ati fi adus in casa un catelus." Daca pe termen lung copilul se loveste in permanenta de refuzul dur al parintilor de a-i lua un animalut, el poate dezvolta adevarate traume.
×
Subiecte în articol: copilul animalul companie nicoleta bobe