x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cosmarul tinerilor

Cosmarul tinerilor

14 Feb 2005   •   00:00

SANATATEA ADOLESCENTULUI

GEORGETA LICSANDRU

Acneea vulgara sau juvenila, una dintre cele mai frecvente boli de piele, are drept cauza principala cantitatea de sebum mai mare decat in mod normal, secretata de foliculul pilo-sebaceu. Aceasta disfunctie genetica a foliculului este o afectiune care devine un veritabil cosmar, cei afectati suferind din cauza aspectului exterior.

La baieti, forme mai severe

"Cantitatea mai mare de sebum face ca la nivelul zonelor seboreice - fata, toracele anterior, toracele posterior, zona umerilor pana la jumatatea bratului - sa se produca niste manifestari clinice. Manifestarile adevarate ale sindromului seboreic apar in timpul pubertatii si imediat dupa pubertate, pentru ca in aceasta perioada atat baietii, cat si fetele produc cantitati crescute de androgeni, hormoni sexuali masculini, printre care se numara testosteronul", arata prof. dr. Calin Giurcaneanu, medic primar dermato-venerologie la Spitalul Colentina din Bucuresti. La fete, acneea apare mai devreme de pubertate cu unu-doi ani. Tot la ele, acneea vulgara poate sa se prelungeasca pe termen mai lung, aparand si la 25 de ani, si la 30 de ani, si chiar la 40 de ani, din cauza modificarilor ovariene care exista la femei: ovarul polichistic, tumorile virilizante ovariene. La baieti, acneea survine atunci cand debuteaza pubertatea, nu la 9-10 ani, ca in cazul fetelor. "La baieti, formele de acnee sunt de obicei mai severe. In cazul lor, manifestarile se termina pe la 16-18 ani, cu exceptia unei proportii de pana la 7% din baieti, la care acneea poate sa continue pana la o varsta mai avansata, dar cu forme foarte severe - acneea nodulara, care lasa cicatrice", afirma prof. dr. Giurcaneanu.

Vitamina A reduce leziunile

Principalele manifestari clinice ale acneei vulgare in conditiile enumerate (varsta, sex, localizare) sunt: acneea minora, acneea medie, acneea severa. Acneea minora inseamna prezenta de comedoane deschise sau inchise. Cele deschise sunt puncte negre sau dopuri de keratina, care se vad si oxideaza sub actiunea oxigenului din atmosfera, devenind negre. Comedoanele albe sunt puncte cat o gamalie de ac, care constituie suportul leziunilor severe de acnee care s-ar putea dezvolta in timp, respectiv acneea nodulara. Acest tip de acnee se trateaza simplu, cu retinoizi aromatici. Acestia sunt produse pe baza de vitamina A, care contribuie la reducerea leziunilor. Din pacate, pacientii nu suporta foarte bine aceste produse, pentru ca le produc o discreta iritatie si o data cu aceasta un disconfort estetic.

Acneea nodulara lasa urme

Potrivit prof. dr. Giurcaneanu, "acneea medie inseamna deja leziuni inflamatorii; apar papule de culoare rosie, inflamate, mici proeminente cat o gamalie de ac sau poate mai mari, de 2-6 mm, apar pustule cu continut purulent. Cand se face examenul bacteriologic, medicii afla ca nu exista un stafilococ patogen, ci un germen numit propionibacterium acnes, care de multe ori nu poate fi depistat la examenele bacteriologice obisnuite". In cazul acneei severe, nodulare, leziunile inflamatorii sunt foarte severe, nodulii sunt niste formatiuni care ajung in straturile profunde ale pielii si care dupa vindecare vor lasa cicatrice absolut inestetice. Acneea severa, nodulara, lasa intotdeauna cicatrice, unele adanci, altele proeminente. Sunt cicatrice cu atrofie, cu exces de substanta, pete de culoare rosie, pete pigmentate.

STIATI CA…
  • Manifestari clinice ale acneei pot sa apara si la nou-nascut, in primele 6-8 luni, prin hormonii mosteniti de la mama. La fete, ea apare in jurul varstei de 9-10 ani, iar la baieti - la 12-13 ani.
  • Acneea severa se manifesta mai mult la nivelul fetei. Aceasta forma a bolii apare mai mult la baieti decat la fete. Desi multi cred ca acneea apare numai in adolescenta, 20% din cazuri se inregistreaza la adulti.
  • TULBURARI. Contraceptivele trateaza sindromul seboreic, atat prin corectia functiei ovariene, cat si prin corectia androgenilor care actioneaza la nivelul pielii. Femeile care sufera de acnee severa, nodulara, manifesta si alte semne de virilizare din cauza tulburarilor ovariene pe care le au - pot prezenta par la nivelul buzei superioare, par pe fata etc. In aceste cazuri, automat se intervine si cu tratament hormonal.

    CONTRACEPTIVE. In cazul femeilor care sufera de acnee, trebuie neaparat sa se intervina cu contraceptive. Acestea sunt recomandate daca femeia nu are alte probleme de sanatate care sa contraindice administrarea contraceptivelor: probleme de circulatie periferica, insuficienta venoasa, tulburari de coagulare a sangelui, boli hepatice, boli hormonale. Ultimele generatii de contraceptive sunt foarte bune si nu au efecte secundare.

    STIRI
    TRATAMENT. In cazurile de acnee usoara sau acnee medie se prefera tratamentul local: preparate pe baza de sulf, acid salicilic, antibiotice, retinoizi aromatici, acid azelaic, produse dezinfectante ale pielii. Formele mai severe de acnee beneficiaza si de terapie generala, la care se poate asocia o serie intreaga de manevre de fizioterapie, cum ar fi ultravioletele, regimul alimentar, un regim psihic foarte atent, pentru ca este clar ca acneea se dezvolta in perioada de stres, este determinata de anumite alimente (condimente, ciocolata, cacao, prajeli).

    ACNEEA VULGARA. In cazul formei vulgare, terapia variaza in functie de individ: tratamente dermato-cosmetice cu acizi proveniti din fructe sau manevre cu laser, care conduc la o aplatizare a cicatricelor. Dintre tratamentele generale, este recomandata terapia antibiotica (tratamentul cu ciclina) - o doza foarte mica, dar pe termen foarte lung (doua-trei luni). Medicul trebuie sa fie insa foarte atent la toxicitatea acestor produse, la fotosensibilitatea indusa de ciclina (pielea individului devine mult mai sensibila la ultraviolete).

    SOLUTIE. In afara de terapia antibiotica si de cea contraceptiva, formele severe de acnee pot fi tratate cu izotretinoin, un produs de electie pe baza de vitamina A, singurul in acest moment in lume care poate rezolva formele grave de acnee. Unii baieti care sufera de acnee nodulara ajung chiar in pragul sinuciderii din cauza felului in care arata. Acestora le este recomandata aceasta terapie, chiar daca prezinta unele efecte secundare. In doze mici, cu o buna conducere a tratamentului de catre medic, efectele adverse se diminueaza mult, iar dupa sase luni, pacientul are un ten curat.

    COSMETICE. In urma studiilor medicale efectuate in domeniu, s-a constatat ca acneicului ii lipseste acidul linoleic din secretia sebacee. Din acest motiv, cele mai multe produse de tip dermato-cosmetic din ultimii ani prescrise impotriva acneei sunt pe baza de acid linoleic, produse care contin alfahidroxiacizi (acid malic, glucolic). Dermato-cosmeticele care contin aceste substante joaca un rol important in formele minore si medii de acnee, in formele severe insa, nu. Daca sunt de buna calitate, produsele cosmetice obisnuite pe care si le aplica fetele nu provoaca acneea, cel mult irita putin anumite leziuni. In schimb, persoanele respective se simt mult mai bine, pentru ca ascund anumite leziuni.

    REMEDII. Pentru a avea o piele mai curata, persoanele care au acnee trebuie sa isi spele fata cu blandete, cu un sapun fara uleiuri si neparfumat. Trebuie sa fie insa atente la modul in care se spala: frecarea pielii iritate nu face decat sa agraveze leziunile inflamate. De asemenea, tinerii trebuie sa reziste tentatiei de a stoarce cosurile. Baietii care sufera de aceasta boala este bine sa se barbiereasca de fiecare data cu o lama noua, pentru a diminua riscul de infectie.

    SUPLIMENTE. Dintre suplimentele de vitamine si minerale, medicii recomanda zincul, care are un rol important in modul cum organismul prelucreaza hormonii. Un supliment zilnic de 30-50 miligrame de zinc zilnic contribuie la reducerea inflamatiei si la vindecarea pielii lezate. De asemenea, administrarea de vitamina B6, care ajuta la metabolizarea hormonilor, da rezultate foarte bune in cazul femeilor care sufera de acnee in perioada premenstruala.

    ×
    Subiecte în articol: baieti acnee severe