x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cu ochii pe medicul Nicolae Manolescu

Cu ochii pe medicul Nicolae Manolescu

00 0000   •   00:00

Primul mare oftalmolog roman, cel care a creat scoala moderna de oftalmologie in Romania, a fost Nicolae Manolescu. Preocupat de tratarea bolilor ochiului, Manolescu a inventat tehnici operatorii care s-au folosit multa vreme in aceasta specialitate si care i-au purtat numele.

Primele operatii


Ca student la Medicina a intemeiat la 1 ianuarie 1875 Societatea Studentilor in Medicina din Bucuresti, prima asociatie stiintifica medicala a studentilor din Romania. O data cu izbucnirea Razboiului de Independenta, in 1877, in ultimul an de studii, Manolescu a plecat ca voluntar pe front in diviziile Crucii Rosii. Un an mai tarziu si-a sustinut teza de doctorat si a inceput practicarea medicinei la Patarlagele, judetul Buzau. In cei doi ani petrecuti aici, Manolescu a realizat cu succes primele sale operatii pe ochi. Dupa specializari la Paris si Viena, a devenit medic oftalmolog la Spitalul Brancovenesc din Bucuresti, iar mai tarziu sef de sectie oftalmologica la Spitalul Coltea, unde a practicat medicina pana spre sfarsitul vietii. "Una dintre afectiunile de care s-a preocupat foarte mult a fost conjunctivita granuloasa (trahom, popular), o boala infectioasa foarte grava a ochiului. A initiat si o metoda proprie de tratament al trahomului: periajul conjunctival, numit in epoca si "metoda Manolescu", relateaza prof. Nicolae Marcu, seful Catedrei de Istoria Medicinei UMF "Carol Davila". Si pentru cataracta a creat procedee proprii de tratament, care i-au purtat numele.

Initiative


Ca senator liberal si apoi ca director general al Serviciului Sanitar (corespunzator postului de ministru al Sanatatii de astazi), Manolescu a avut mai multe initiative in domeniul sanitar. A fost unul dintre primii medici care s-au preocupat de perfectionarea in tara a medicilor oftalmologi. Pentru acestia a initiat cursuri de perfectionare in oftalmologie, pe care le-a sustinut la Spitalul Brancovenesc. In 1897 a avut initiativa infiintarii Asociatiei Generale a Medicilor din Romania, prima organizatie profesionala a medicilor din tara noastra.

EDUCATIE SANITARA. De-a lungul activitatii sale medicale, Nicolae Manolescu a publicat in tara si in strainatate peste 100 de lucrari stiintifice, care abordeaza toate bolile ochiului. A fost profesor de oftalmologie la Facultatea de Medicina din Bucuresti, dar cea mai importanta preocupare a sa a fost imbunatatirea asistentei medicale a taranilor. Pentru acestia a publicat o revista de popularizare a cunostintelor medicale si de educatie sanitara, numita Aparatorul sanatatii.

STUDII. Nascut intr-o familie de tarani in 1850, Nicolae Manolescu a urmat scoala elementara din comuna natala, Saranga, judetul Buzau, si apoi Seminarul din Buzau. Pentru a putea strange bani de studii, Manolescu a profesat ca invatator in Urziceni si in Mizil vreme de doi ani. Abia in 1871 s-a inscris la Facultatea de Medicina din Bucuresti.

×
Subiecte în articol: manolescu istoria medicinei