x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum beneficiază românii din diaspora de servicii medicale în țară. Condiții și documente

Cum beneficiază românii din diaspora de servicii medicale în țară. Condiții și documente

de Redacția Jurnalul    |    28 Iul 2023   •   15:45
Cum beneficiază românii din diaspora de servicii medicale în țară. Condiții și documente
Sursa foto: moodboard/Getty Images/moodboard RF

Românii din diaspora care vor să revină în România, pot beneficia de servicii medicale.

Aceștia se pot înscrie la un medic de familie, își pot face analize și beneficiază de tratamente dacă devin asigurați la Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate. Ei pot primi îngrijiri medicale de bază și fără să plătească taxe, potrivit Știri Diaspora, citat de dcnews.ro.

În situații de urgență pot apela la orice medic, în orice spital, fără trimitere. 

Până obțin calitatea de asigurat, românii din diasporta au acces la un pachet minimal de servicii medicale pentru urgențe medico-chirurgicale și boli cu potențial endemo-epidemic, dar şi pentru monitorizarea evoluției sarcinii și a lăuzei.

Înscrierea la medicul de familie

"Da. Se pot înscrie la un medic de familie în baza buletinului de identitate. O pot face chiar dacă nu sunt asigurați, deoarece și persoanele neasigurate la sistemul de sănătate beneficiază de un pachet de minimal, care cuprinde servicii medicale, urgențele, servicii de îngrijire a sănătății, medicina primară.

În ceea ce privește medicina de familie, pentru persoanele neasigurate cuprinde aproximativ aceleași servicii ca și pentru persoanele asigurate. Diferența constă în următoarele: atunci când are nevoie de analize de laborator, o persoană neasigurată le va plăti. La fel medicamentele nu sunt compensate", explică Aurelia Drăgoi, purtător de cuvânt al CAS Constanța.

Persoanele asigurate beneficiază de mai multe servicii.

"Dacă o persoană se întoarce în țară și se angajează, devine asigurată la sistemul de sănătate. Dacă nu s-a angajat, dar dorește să fie asigurată la sistemul de sănătate din România, persoana respectivă poate merge  la ANAF, completează o declarație prin care se obligă să plătească timp de un an o contribuție egală cu 10% din șase salarii minime pe economie, adică 1.800 de lei pe an, o sumă mult mai mică decât o spitalizare de 3 zile", spune aceasta.

Pensionari în străinătate

"Nu se poate asigura în baza pensiei din străinătate, deoarece nu este declarat și raportat ca pensionar în România. Dar, în baza asigurării din țara în care iese la pensie își poate deschide dreptul de asigurare și în România, în baza formularului european E121. Casa de Asiguri de Sănătate îi deschide calitatea de asigurat în baza formularului european E121", spune Aurelia Drăgoi.

Pentru cei care primesc ajutor de șomaj sau alocație de sprijin, CASS se reține în același timp cu plata drepturilor bănești (pensie, șomaj sau alocație de sprijin) de către instituția care efectuează plata acestor drepturi.

Copiii născuți în alte țări

"Pentru copiii născuți în străinătate, părinții merg la Direcția de Evidență a Persoanelor pentru a solicita eliberarea unui certificat de naștere românesc. Copii minori sunt asigurați la sistemul de sănătate până la 18 ani sau până la 26 de ani, în baza adeverinței eliberate de universitatea la care își urmează studiile", a mai spus reprezentanta CAS Constanța. 

 

 
×
Subiecte în articol: medic familie strainatate diaspora