x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate "Cum (nu) se poate salva o viata" - ghid practic

"Cum (nu) se poate salva o viata" - ghid practic

de Paula Anastasia Tudor    |    10 Iun 2006   •   00:00
"Cum (nu) se poate salva o viata"  -  ghid practic
IN MEMORIA LUI VLADUT
Duminica seara, am vazut la tv o stire care ne-a umplut de groaza. Un om a murit sub ochii nostri...

Noaptea de sambata spre duminica a fost ultima si cea mai cumplita noapte din viata unui tanar. El a murit lent, intr-o uriasa groapa de noroi caustic. In filme, daca vezi asa ceva iti pui mainile la ochi chiar daca stii ca e trucaj. In realitate... nu stiu daca cei care ar fi putut face ceva si-au pus mainile la ochi sau doar au actionat pe bajbaite.

Un tanar de 25 de ani, plecand "vesel" de la botezul unui nepot, a luat-o pe scurtatura spre Tulcea si a nimerit in halda de slam caustic deversat de fabrica de alumina din Tulcea.

Pe la ora 2:30 a.m., cativa baieti care treceau prin zona au auzit racnetele barbatului ce se lupta sa iasa din mlastina rosie. Au alertat imediat autoritatile, care au si ajuns la fata locului, in jurul orei 3:00. Politia de frontiera a reusit sa-l localizeze pe la 3:30, cu ajutorul unui binoclu cu night-vision. Un martor al luptei tanarului cu moartea mi-a povestit ingrozit: " Am vorbit cu el. Ne-a spus ca are 25 de ani... era constient. Ne striga ca noroiul il arde. I-am spus sa vina spre noi, iar el s-a zbatut si se apropiase cat de cat de malul pe care eram. Eu am plecat pentru putin timp de-acolo, dar cand m-am intors toti erau pe malul celalalt si ii dadeau indicatii sa inoate spre ei - adica in sens invers... deja era epuizat... Macar daca ar fi aruncat catre el (nu in el!) cu un harpon, cu o sfoara... sa se poata prinde de ea si sa iasa... Era viu, era constient... sigur ar fi reusit". Desi mobilizarea a fost impresionanta, la fata locului adunandu-se cam o suta de oameni (din Politie, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, salvari, localnici...), nu s-a reusit scoaterea tanarului (in viata) din mocirla caustica.

El s-a zbatut sa iasa la liman pana pe la ora 8:00, cand doar moartea i-a curmat chinurile. Tanarul a strigat si s-a topit incet, timp de cinci ore, sub ochii salvatorilor!

Au incercat sa ajunga la el cu barci pneumatice, insa degeaba - nu puteau "pluti" pe noroi. Apoi s-a cerut ajutorul unui elicopter de la Bucuresti, insa au fost invocate noaptea si ceata ca scuze de nedecolare. (Desi exista un elicopter dotat cu sistem night-vision! Sau acela este folosit numai dupa ce se mediatizeaza un caz, pentru spalarea obrazului? Un simplu tanar care pe deasupra mai era si baut, probabil nu era destul de important pentru ditamai elicopterul super-dotat.) Asa ca elicopterul a ajuns abia pe la 10:30 cand a mai "salvat" doar un corp contorsionat de chinuri, ars si teapan.

Tot pe la 8:00, cand a aparut si conducerea firmei care deverseaza noroiul criminal, s-a incercat a se incropi un podet de placi de PVC, insa tardiv. Acesta a fost gata abia cand a ajuns elicopterul, adica atunci cand omul era deja mort.

Deci: de la ora 3:30 cand a fost localizat s-a incercat salvarea lui cu barci, s-a telefonat dupa elicopter... si i s-au dat instructiuni sa "inoate" ba la stanga, ba la dreapta. Patru ore si jumatate! Abia de la ora 8:00 a inceput adevarata actiune de salvare: s-au gandit la podet si elicopterul a decolat spre Tulcea. Singurele solutii gasite de "salvatori" pentru a ajuta un om au fost prea putine si mult prea tarzii! Dupa tragedie, seful Ambulantei Tulcea a declarat ca, oricum, omul n-ar fi trait decat daca ar fi fost salvat in prima jumatate de ora. Intr-adevar, e o scuza buna a faptului ca s-a intervenit atat de lamentabil intr-o actiune de salvare (ca, oricum tanarul n-avea sanse!). Mai mult decat atat, unul din conducatorii unitatii "proprietare" a slamului a dat vina pe mort, manifestandu-se in presa intrigat de faptul ca cel inecat avea o alcoolemie foarte ridicata (cu alte cuvinte "si-a facut-o cu mana lui"). Insa nu e deloc de condamnat ca acea uriasa intindere ucigasa (36 m adancime pe o intindere de cca 80 de ha) nu este imprejmuita! Dar daca UE nu a impus imprejmuirea... care-i baiul ca mai nimereste cate-un om pe-acolo... care pe deasupra mai e si baut?!

Morala: pentru astfel de nenorociri, de vina nu e decat mortul... si poate UE, pentru ca nu ne-a trasat sarcini de bun-simt. Si daca n-a spus UE, nici legea nu prevede imprejmuirea unor astfel de zone periculoase...! Nu-s de vina nici cei care lucreaza pentru salvarea oamenilor, pentru ca nu poti fi vinovat doar pentru lipsa de idei, nu? Nu-s de vina nici elicopterele... pentru ca nu pot decola noaptea! Asa ca... Doamne fereste sa ai nevoie de ajutor! Romani, paziti-va singuri pentru ca autoritatile "salvatoare", dupa cum recunosc chiar ele, de multe ori sunt depasite...!

Acest tanar a fost prima victima umana a acestei gropi. Dar animale au fost multe. Asa ca, daca nu se sesizeaza "Protectia Omului", poate "Protectia animalelor" e mai puternica...
×
Subiecte în articol: pagina de suflete