x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum să stai corect în fața calculatorului

Cum să stai corect în fața calculatorului

27 Iun 2016   •   19:20
Cum să stai corect în fața calculatorului
Sursa foto: AnaBGD/Getty Images/iStockphoto

Computerul a devenit principalul obiect în jurul căruia se învârte munca majorității oamenilor. După opt-zece ore la birou, în fața unui calculator, chiar și persoanele tinere se resimt, iar problemele de postură  duc la dureri de spate, care pot ajunge până la spondiloză sau chiar hernie de disc.

Poziția în care stăm în fața calculatorului este aproape întotdeauna defectuoasă, spun medicii. Fie că scaunul nu este suficient de ergonomic, fie că ecranul calculatorului nu este suficient de aproape, poziția corpului are de suferit. ”Aceste lucruri provoacă proiecția anterioară a cefei, adică ne determină să aplecăm capul înainte, curbând exagerat coloana cervicală. De asemenea, dacă scaunul nu are brațe și cotul nu are pe ce să se sprijine, iar tastatura nu este în continuarea mâinii pot să apară dureri la nivelul coatelor, al umerilor sau al pumnilor”, explică dr. Iulia Belc, medic primar recuperare medicală, medicină fizică și balneologie la BioOrtoclinic.

De altfel, munca în fața calculatorului implică și alte riscuri pentru sănătate. Printre acestea, potrivit specialistului, se numără afectarea circulației de întoarcere, care are ca efect umflarea picioarelor. Și ochii au de suferit, din cauza timpului îndelungat petrecut în fața ecranului – devin roșii, obosiți, dau senzație de usturime sau de arsură. Problemele de somn și de concentrare apar tot din cauză că petrecem prea mult timp în fața calculatorului.

Toate aceste lucruri pot fi ameliorate sau evitate dacă în momentul în care apar durerile de coloană facem un consult medical pentru o evaluare corectă și, eventual, pentru urmarea unui tratament profilactic de prevenire a tulburărilor de statică și a durerilor vertebrale. Decompresiile, mobilizările, gimnastica medicală asistată, fizioterapia sau masajul pot ameliora problemele coloanei vertebrale cauzate de timpul prea lung petrecut în fața calculatorului”, subliniază specialistul clincii de vertebrologie.

Dr. Belc mai spune că ar fi ideal să asociem toate aceste lucruri cu sport sau câteva ore de mișcare, măcar în weekend, dacă în cursul săptămânii nu sunt posibile plimbările pe jos sau cu bicicleta, înotul sau exercițiile de sală. În plus, este foarte important să știm cum să stăm corect la birou, în fața calculatorului.

Iată câteva din regulile pe care trebuie să le respecte cei care muncesc toată ziua la birou:

- Scaunul trebuie să aibă spătar înalt și drept, dar și brațe, pentru a avea pe ce să sprijinim coatele la nivelul de înalțime al tastaturii.

- Distanța față de desktop trebuie să fie la nivelul unei lungimi de braț.

- Este foarte important ca picioarele să se sprijine pe o treaptă, fie ea specială pentru acest lucru sau realizată, de exemplu, din câteva topuri de hârtie.

- Această poziție de lucru trebuie întreruptă prin pauze succesive, la interval de 45-50 de minute, în care să încercăm să ne mișcăm și chiar să facem câteva exerciții de întindere pentru coloana cervicală și pentru cea lombară, precum și pentru restabilirea circulației optime la nivelul picioarelor - mișcări de pedalare și de rotație a gleznelor, scuturări ușoare.

×