x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum tratăm adecvat cicatricile

Cum tratăm adecvat cicatricile

de Magda Bucur    |    02 Aug 2016   •   20:50
Cum tratăm adecvat cicatricile
Sursa foto: ChesiireCat/Getty Images/iStockphoto

Cicatricile sunt semne inestetice rămase în urma unor răni sau arsuri, pe suprafeţe mai mari sau mai mici de pe corp. Ele sunt rezultatul procesului natural de vindecare a pielii, însă adesea pot deveni deranjante, mai ales dacă se află în zone aflate la vedere, cum sunt faţa, mâinile sau pieptul. În funcţie de tipul cicatricilor, de culoarea pielii şi de vârsta celui care le-a dobândit, există mai multe tipuri de tratamente.

 

Cicatricile cheloide sunt cel mai greu de tratat. De obicei, acestea sunt permanente. Apar în urma unor arsuri, a unei erupţii acneeice sau de pojar, a unor tăieturi sau chiar în jurul locului unde s-a introdus un vaccin. Ele au un aspect cauciucat, tare, şi în timp pot afecta libertatea de mişcare, dacă sunt pe suprafeţe mai întinse. Pot fi însoţite de mâncărimi şi chiar dureri. De obicei, aceste cicatrici pot fi tratate cu ajutorul injecţiilor cu steroizi, prin crioterapie (congelarea prin diferite metode a cicatricii) sau prin intermediul unor plasturi cu gel siliconic.

Cicatricile hipertofice sunt asemănătoare celor cheloide, însă, de obicei sunt mult mai mici. Ele nu se ridică la mai mult de patru milimetri deasupra pielii şi sunt cel mai adesea roşii sau roz. Sunt mai uşor de tratat decât cicatricile cheloide, inclusiv prin metode naturale, cum ar fi geluri cu extract de ceapă.

Cicatricile de contracţie apar în urma unor arsuri şi pot fi adânci, afectând inclusiv muşchii sau chiar nervii. Aceste cicatrici nu pot fi îndepărtate complet niciodată.

Cicatricile cauzate de acnee - în cazurile mai grave de acnee, pot rămâne urme sub forma unor cratere, din cauza faptului că acneea intră adânc în piele şi afectează ţesutul de dedesubt. Pielea se infalmează şi apar umflături roşii, ca nişte mici chisturi. Pe măsură ce acneea dipare, organismul încearcă să repare inflamaţia şi produce colagen pentru a ”netezi” pielea. În funcţie de cantitatea de colagen produsă, apar cicatrici mai mari sau mai mici. Acestea pot fi tratate în mod natural cu ajutorul unor măşti de faţă pe bază de miere, lămâie şi extract de arbore de ceai.

O cicatrice nu are glade sudoripare, foliculi de păr sau piele peste glandele sebacee, motiv pentru care textura ei este, de obicei, mai moale decât al pielii din jur şi mai predispusă la mâncărimi

×