Aceste restricții sunt valabile ma ales în cazul unor clase de antibiotice, utilizate în tratarea infecțiilor bacteriene. Antibioticele administrate oral trebuie să fie absorbite în fluxul sanguin pentru a funcționa eficient. Dacă acestea sunt luate împreună cu produse lactate, precum lapte, brânză sau iaurt, unele antibiotice nu sunt absorbite corespunzător, potrivit Live Science.
Un studiu a arătat că absorbția antibioticului Demeclociclină în fluxul sangvin a scăzut cu, atenție, 83% atunci când a fost administrat cu lapte, comparativ cu apă sau o masă fără lactate. Demeclociclina, care face parte din clasa tetraciclinelor, este folosită în tratamentul infecțiilor respiratorii, cum ar fi pneumonia.
Într-un alt studiu, s-a constatat că, atunci când ciprofloxacina este administrată cu lapte, nivelul medicamentului în sânge este cu aproximativ 30% până la 36% mai mic decât atunci când este luat cu apă. Acest antibiotic este folosit pentru a trata o gamă largă de boli, de la pneumonie la gonoree.
Despre efectul altor produse lactate există mai puține date, însă studiile sugerează că și acestea scad nivelul antibioticelor în sânge, deși nu la fel de mult ca un pahar de lapte.
Cum împiedică lactatele absorbția medicamentelor
Produsele lactate conțin multe particule încărcate cu calciu și magneziu, numite „ioni”. Acești ioni se pot lega de unele antibiotice, creând „compuși insolubili,” explică Anastasiya Shor, profesor asistent la Touro College of Pharmacy din New York, pentru Live Science. Compușii insolubili nu se dizolvă în apă, iar dacă un medicament nu se poate dizolva în fluidul din intestin, nu poate fi absorbit în fluxul sangvin.
Când ionii de calciu și magneziu sunt prezenți în intestin, aceștia blochează moleculele antibioticelor în tractul digestiv, reducând semnificativ cantitatea care ajunge în sânge și, astfel, eficacitatea medicamentului în organism.
Această interacțiune cu lactatele apare doar în cazul anumitor antibiotice, în special cele din clasele tetraciclinelor și fluorochinolonelor, și nu influențează toate antibioticele. Din fericire, este destul de simplu să se evite această interacțiune. Cheia este să luați antibioticele cu apă și să aveți grijă la momentul consumului de lactate.
„Pentru a fi siguri că antibioticul funcționează corespunzător, pacienții ar trebui să ia medicamentul cu 2 ore înainte sau la 6 ore după ce au consumat produse lactate,” spune Shor. „Asta reduce contactul între calciu și antibiotic în tractul digestiv, asigurând că pacientul beneficiază la maxim de tratament.”
Este de asemenea important să fiți atenți la alte surse de calciu sau magneziu, cum ar fi antiacidele (medicamentele pentru arsuri la stomac) și suplimentele alimentare, deoarece acestea pot împiedica eficacitatea unor antibiotice, avertizează Shor.
Alte medicamente care nu trebuie luate cu lactate
Nu doar antibioticele sunt afectate de interacțiunea cu calciul din lactate, deoarece și alte medicamente pot fi influențate. Un studiu publicat în European Journal of Pharmacology a arătat că, atunci când medicamentul pentru cancerul de prostată estramustină este administrat cu lapte, acesta formează un complex cu calciul, îngreunând absorbția medicamentului de către organism.
Un alt studiu, publicat în Acta Pharmacologica et Toxicologica, a descoperit că medicamentul sotalol, utilizat pentru tratarea bătăilor neregulate ale inimii, se leagă de calciu, reducând absorbția și eficacitatea acestuia atunci când este administrat cu lapte.
Uneori, nu calciul este responsabil, ci o proteină din lapte numită cazeină. Un studiu publicat în Die Pharmazie a arătat că această cazeină poate forma un complex cu medicamente precum fenitoina, utilizată pentru controlul crizelor epileptice, reducând astfel absorbția medicamentului în tractul digestiv.
Enzimele din lapte pot cauza, de asemenea, probleme. Conform unui studiu în Journal of Oncology Pharmacy Practice, medicamentul pentru cancer mercaptopurina este inactivat de o enzimă numită xantină oxidază, găsită în concentrații mari în lapte. Pentru a evita această interacțiune, pacienților care iau mercaptopurină li se recomandă să consume laptele la un interval de timp diferit de administrarea medicamentului pentru a se asigura că tratamentul funcționează așa cum trebuie.
Pentru a evita orice interacțiuni între alimente și medicamente, este important să consultați farmacistul atunci când ridicați rețeta, subliniază Shor. Un specialist poate clarifica dacă lactatele sau alte surse de calciu sau magneziu ar reduce eficacitatea unui medicament, iar posibilele interacțiuni sunt, de obicei, listate și pe etichetele medicamentelor, potrivit Antena3 CNN.