x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate De la ochelari la lentile de contact

De la ochelari la lentile de contact

00 0000   •   00:00

Vederea este lucrul cel mai de pret al omului, iar cand au pierdut-o, oamenii au cautat sa o recapete prin metode ingenioase. Seneca, spre exemplu, citea printr-un bol de sticla plin cu apa, care crea efectul de marire a literelor. Avand si el probleme cu vederea, imparatul Nero se folosea de un smarald pentru a privi luptele cu gladiatorii. In jurul anilor 1000, sticlarii venetieni au creat pentru oamenii cu probleme de vedere sfere de sticla care functionau ca o lupa.

ITALIA, TARA DE ORIGINE

Desi nu se stie cu certitudine, inventia primilor ochelari ii este atribuita italianului Salvino D’Armate, in jurul anului 1284. Primii ochelari din lume nu aveau insa brate laterale, ceea ce ii facea incomozi. Au trecut aproape patru secole pana cand opticienii au creat bratele ce permit purtarea ochelarilor dupa urechi. Inventia ii apartine designerului englez James Ayscough, care folosea lemn si piele pentru realizarea celor doua brate. Tot Ayscough este cel care a recomandat fabricarea unor ochelari cu lentile colorate in locul celor transparente, constatand ca acestea ofera o protectie oculara mai mare. Ideea englezului avea sa duca la crearea primilor ochelari de soare.

DIOPTRII

Lentilele, fabricate initial din sticla de Venetia, au suferit si ele o serie de modificari de-a lungul timpului. Intre secolele al XIII-lea si al XV-lea se foloseau pentru ochelari numai lentile biconvexe, pentru corectia prezbitismului. In secolul al XV-lea au fost inventate lentilele concave, care corecteaza miopia. Lentilele cilindrice, pentru astigmatism, au aparut abia la inceputul secolului al XIX-lea. Germanul Johannes Kepler a adus cele mai multe imbunatatiri lentilelor. Explicand teoria refractiei luminii, Kepler este considerat creatorul dioptriilor, denumire ce ii apartine. In ultimul secol, ochelarii au suferit o serie de modificari, care au culminat cu fabricarea lentilelor de contact, in 1939.

BIFOCALI. Istoria ochelarilor nu putea fi completa fara inventia lui Benjamin Franklin (foto), care a creat in anul 1780 ochelarii bifocali. Deranjat de faptul ca trebuia sa schimbe ochelarii cand citea si cand privea la distanta, Benjamin Franklin a creat lentila care contine ambele focalizari.

SIMBOL. Primii ochelari din lume (foto) aveau forma unor foarfece si nu puteau fi purtati dupa ureche, ci numai pe nas. Ramele erau realizate din metal sau din os. Sticla folosita pentru confectionarea acestora permitea nu doar marirea literelor, ci si corectarea vederii. Ochelarii italieni au ajuns si in Spania, Germania si Franta. Pentru ca erau utilizati indeosebi de scriitori si intelectuali, ochelarii au devenit in scurt timp simbolul intelepciunii.

×
Subiecte în articol: ochelari istoria medicinei