x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Declarati razboi acarienilor

Declarati razboi acarienilor

de Magda Marincovici    |    16 Aug 2005   •   00:00
Declarati razboi acarienilor
SANATATEA NOASTRA
Ne place, nu ne place, toamna bate la usa. Ne reamintesc si filele din calendar, dar si unele traditii populare vestitoare de "schimbare la fata a codrului", adica de trecere la culorile specifice toamnei. Este timpul sa schimbati si fata locuintei dumneavoastra. Si cu aceasta ocazie sa dati o lovitura zdravana coloniilor de acarieni cu care impartiti domiciliul. Acarienii (Dermatophagoides pteronyssinus) sunt animale microscopice care se dezvolta in spatii umede si cu temperatura medie constanta. Femela acarian produce intre 25 si 30 de oua in fiecare saptamana. Acarienii se hranesc cu scuame umane (fire de par, resturi de piele, de unghii etc.). Ei traiesc aproximativ 6 saptamani. In schimb, se inmultesc cu viteza luminii. Mai ales intr-un mediu caldut si umed, printre haine uitate pe un fotoliu sau umeras, pe tesaturi grele de mobila, covoare si draperii groase, neaspirate, printre cartile din biblioteca... Singura solutie este sa declarati razboi acarienilor care pun stapanire pe casa dumneavoastra. Cei mai buni aliati in aceasta lupta sunt aspiratorul si masina de spalat rufe.

Noapte buna cu bestiile in pat

Chiar fara viata, resturile acestor invadatori provoaca alergii. 44% dintre alergii sunt provocate de acarieni. Asta inseamna ca ei reprezinta a doua cauza de alergii, dupa polen. Acarienii sunt implicati mai ales in boli respiratorii si, in afectiuni ale pielii si ochiului. In general, acarienilor le plac obiectele si spatiile incarcate de praf. Atentie! Microparticulele eliminate de pielea si parul nostru constituie principala hrana a acarienilor, de aceea, chiar in patul dumneavoastra, ei isi fac un culcus placut. O saltea nescuturata poate fi cuibul a aproximativ doua milioane de acarieni. Pentru a scapa de acesti invadatori, profitati de timpul bun si treceti la actiune: schimbati saltelele, spalati draperiile si storurile, scuturati si folositi un sampon special pentru mochete. Inlocuiti salteaua uzata cu una medicala, antiacarieni. Nu uitati dulapurile, sertarele, adica locurile unde umblati mai rar si unde acarienii se simt foarte bine. Pentru a tine piept invadatorilor nu este suficienta o singura curatenie generala pe an. Cel mult veti putea spune ca ati castigat o batalie, dar nu razboiul. Pentru a zdruncina planurile acarienilor, aerisiti zilnic camerele si lenjeria de pat. O grija speciala trebuie acordata camerelor celor mici, deoarece copiii sunt cei mai vulnerabili in fata alergiilor.

ATENTIE! Studiile arata ca un copil alergic la acarieni este expus unui risc de cinci ori mai mare de a face astm. Argumentul este extrem de puternic pentru ca parintii sa se ingrijeasca continuu de starea de curatenie a camerei copiilor. Aceleasi studii sustin ca locurile preferate de acarieni sunt patutul si lustrele din camera celui mic.

SUNT ALERGIC? In locuintele neaerisite si neigienizate sunt milioane de acarieni. Dovada prezentei lor intr-o casa sunt chiar persoanele care o locuiesc. Multe dintre aceste persoane sufera de rinita sau chiar de astm. Pentru ca una dintre manifestarile curente ale alergiei de acest tip este rinita. Comparativ cu alte tipuri de rinita, cea cauzata de acarieni se observa pe parcursul intregului an si in forme mai accentuate in perioadele in care se inmultesc acarienii. Rinita se caracterizeaza prin stranut in cascada, scurgeri incolore ale nasului. Si iritarea ochilor este un semn care nu trebuie neglijat. Diagnosticul de alergie la acarieni este confirmat de medicul alergolog cu ajutorul testelor cutanate, de sange si nazale. Doctorul Georgiana Ilie, medic specialist ORL in cadrul Centrului de Diagnostic si Tratament "Victor Babes", spune ca tratamentul este complex si indelungat, presupunand: identificarea si evitarea contactului cu alergenii, uneori greu de realizat, desensibilizare specifica sau nespecifica. Tratamentul medicamentos presupune antihistaminice generale si locale, cromoglicat sodic; preparate cortizonice locale, dar si sistemice. Principalul pericol in aceste cazuri il reprezinta evolutia catre astm.

×
Subiecte în articol: acarieni