x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Descoperire importantă în medicină. Secretul longevității la o rasă preferată de câini. "Poate fi folosit în studii privind cancerul la oameni"

Descoperire importantă în medicină. Secretul longevității la o rasă preferată de câini. "Poate fi folosit în studii privind cancerul la oameni"

de Redacția Jurnalul    |    24 Oct 2023   •   19:30
Descoperire importantă în medicină. Secretul longevității la o rasă preferată de câini. "Poate fi folosit în studii privind cancerul la oameni"
Sursa foto: Hepta

Secretul longevității unei rase cunoscute de câini pare să fi fost dezvăluit de un studiu recent. Acest lucru poate ajuta și în tratarea cancerului la oameni.

Câinii golden retriever se află pe locul trei în topul preferințelor oamenilor din toată lumea, după buldogii francezi și labradori. Însă aceștia au o probabilitate de circa 65% de a dezvolta cancer pe parcursul vieții, iar cauzele nu au fost încă stabilite. 

Totuși, un studiu publicat pe phys.org și realizat de cercetători de la Universitatea din California Davis, a încercat să identifice eventuali factori genetici care ar putea contribui la o rată mai ridicată de supraviețuire. A fost astfel descoperită o genă asociată cu longevitatea care poate avea un rol esențial împotriva bolilor grave și a cancerului. 

„Presupunem că majoritatea golden retrieverilor au o predispoziție genetică la cancer, dar dacă unii dintre ei trăiesc până la 14, 15 sau 16 ani, ne-am gândit că ar putea exista un alt factor genetic care să ajute la atenuarea genelor rele, iar gena care ne-a ieșit în evidență este HER4", spune Robert Rebhun, profesor la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul UC Davis.

Aceasta se află și la oameni, și este înrudită cu HER2, o genă asociată cu creșterea rapidă a celulelor canceroase, și are potențialul de a influența longevitatea. Studiile anterioare au demonstrat că anumite variante ale acestei gene pot crește speranța de viață cu aproximativ 2 ani, scrie m.dcnews.ro.

Cercetătorii au comparat ADN-urile a peste 300 de golden retrieveri care au atins vârsta de 14 ani și cei care au decedat înainte de a împlini 12 ani. Au constatat că acei câini care au trăit mai mult aveau anumite variante ale genei HER4 - aceleași variante care sunt asociate cu o speranță de viață mai lungă.

În mod normal, câinii trăiesc în medie între 10 - 13 ani, dar durata de viață poate varia în funcție de gen, rasă, kilograme și condiții de viață.

Importanta genei HER4 pentru cancerul uman

Descoperirea nu este notabilă doar pentru golden retriever și pentru rata lor de supraviețuire la cancer, ci și pentru oameni. Întrucât și oamenii suferă de aceleași tipuri de cancer ca și câinii, astfel că cercetarea ar putea deschide uși în dezvoltarea unei noi medicații care să prelungească viața unui bolnav de cancer.

„Dacă descoperim că această variantă din HER4 este importantă, fie în formarea sau progresia cancerului la golden retriever, fie dacă poate modifica de fapt un risc de cancer în această populație predispusă la cancer, ar putea fi ceva ce poate fi folosit în viitoarele studii privind cancerul la oameni", a spus Rebhun.

×
Subiecte în articol: Golden Retriever longevitate cancer oameni