Viermele din familia Planaria, Dugesia Japonica, are capacitatea de rezista la atacul a 17 bacterii cauzatoare de boli, unele dintre ele chiar mortale pentru om, au descoperit cercetătorii francezi de la CNSR şi Inserm. Este un vierme microscopic al cărui atu excepţional, care-l face nemuritor, îl reprezintă regenerarea ţesuturilor. “Dacă îl tăiaţi în zece fragmente, veţi avea zece noi viermi, explică pentru AFP Eric Ghigo, cercetător, directorul Centrului Naţional pentru Cercetare Ştiinţifică (CNSR) din Franţa. Dar cercetătorii francezi au fost interesaţi şi de o altă catacteristică a acestui vierme, mai puţin cunoscută. Ei au fost preocupaţi să folosească aceşti viermi pentru testarea rezistenţei lor la atacul a 17 agenţi patogeni, cum ar fi legioneloza, salmoneloza, tuberculoza sau liseterioza. “Suntem primii din Franţa şi din lume care am utilizat acest vierm plat, planaria Dugesia japonica, pentru studierea răspunsului imunitar. Şi iată că noua ipoteză de lucru a cercetătorilor francezi a dat roade: acest viermişor dispune de un incredibil sistem imunitar care-l protejează de aceşti agenţi cauzatori de boli grele. Această capacitate de rezistenţă bacteriană este pusă pe seama prezenţei a 18 gene, dintre care MORN2, o genă existentă şi la om, dar inactivă. Datorită secvenţierii ADN-ului, realizat de o echipă neo-zeelandeză specializată în asemenea operaţiunii pe “modele bizare”, s-a reuşit depistarea uluitoarei gene MONR2.
În revista Cell Host and Microbe, cercetătorii francezi precizează că au folosit gena respectivă în culturi de globule albe prelevate de la om. Şi, paradoxal, au reuşit să distrugă bacteriile patogene, dintre care unele cunoscute pentru rezistenţa lor la antibiotice. Ceea ce reprezintă un început formidabil în condiţiile în care lumea medicală este din ce în ce mai neliniştită din cauza amplificării rezistenţei bacteriilor la antibiotice. Dar este un început, deoarece cercetătorii sunt de părere că studiile clinice pe om vor debuta în următorii 10 – 15 ani.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-a înteţit semnalele de alarmă privitoare la creşterea numărului de bacterii care provoacă boli severe şi care au dobândit rezistenţă la antibiotice. Pare că antibioticele au rămas în urma bacteriilor contra cărora nu mai avem cu ce lupta. Pilduitoare este forma de tuberculoză numită multidrog rezistentă, diagnosticată şi în ţara noastră. Este o boală severă, provocată de micobacterium tuberculosis rezistent la unele antituberculoase, ceea ce diminuează dramatic şansele de vindecare.