x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Durerea de cap: 7 cauze posibile

Durerea de cap: 7 cauze posibile

de Redacția Jurnalul    |    06 Iul 2023   •   22:45
Durerea de cap: 7 cauze posibile
Sursa foto: Unsplash.com

Durerea de cap sau cefaleea poate fi resimtita ca o durere ascutita, o jena sau o durere pulsatila localizata pe una sau pe ambele parti ale capului, izolata intr-o anumita zona sau poate porni dintr-un punct, afactand apoi tot capul.

Principalele sindroame cefalalgice primare sunt migrena, cefaleea tensionala si cefaleea tip cluster. Acestea avand caracter cronic si avand tendinta de recurenta. Orice factor care amplifica nivelul de stres poate cauza dureri de cap sau migrene. Iată care sunt cele mai frecvente cauze pentru fiecare dintre aceste tipuri de dureri de cap.

Stres

Stresul poate provoca strângerea mușchilor la nivelul umerilor și gâtului, ceea ce duce adesea la dureri de cap. „Se crede că începe în mușchi. Când durerile de cap devin frecvente, durerea în mușchii umărului și gâtului este resimțită de creier ca durere de cap", spune dr. Sait Ashina, un neurolog care este specializat în tratamentul durerilor de cap la Harvard- Centrul medical afiliat Beth Israel Deaconess. Stresul este, de asemenea, un declanșator comun pentru migrene, potrivit Health.harvard.edu.

Cura de slabire

Foamea însăși poate declanșa o migrenă sau cefalee tensională. Dar consumul anumitor alimente poate declanșa migrene. Ar putea fi doar un singur tip de alimente - cum ar fi fasolea sau nucile - sau mai multe alimente, cum ar fi avocado, banane, brânză, ciocolată, citrice, hering, produse lactate și ceapă. „Alimentele procesate cu nitriți, nitrați, coloranți alimentari sau glutamat monosodic pot fi deosebit de problematice”, notează dr. Ashina.

Consumul de alcool

Alcoolul este o cauză comună a migrenei și a durerilor de cap în grup. Pentru unii oameni, câteva guri de vin roșu sunt tot ce este nevoie pentru a provoca o durere de cap, deși orice fel de alcool poate fi un declanșator. Nu este clar dacă alcoolul în sine este de vină sau dacă o altă componentă a băuturii cauzează problema.

Mediu inconjurator

„Durerile de cap în grupe par să fie sezoniere și apar adesea primăvara sau toamna”, spune dr. Ashina. „Este ceva în mediu, dar încă nu putem spune exact ce este.” Factorii de mediu precum lumina puternică, fumul, umiditatea, mirosurile intense sau vremea rece sunt asociați cu migrenele.

Hormonii

Modificările nivelului de estrogen sunt asociate cu migrenele la femei, iar femeile suferă de migrene mai des decât bărbații. Ciclurile menstruale pot fi legate de migrenă la femeile mai tinere. Nivelurile variate de estrogen în timpul perimenopauzei pot provoca uneori migrene la femeile care nu le-au mai experimentat niciodată. Terapia cu estrogeni poate fi, de asemenea, un declanșator al migrenei. Menopauza pare să pună capăt migrenelor la majoritatea femeilor.

Retragerea cofeinei

Dacă în mod normal consumați cofeină în cafea sau ceai, întreruperea bruscă a consumului poate declanșa o migrenă. Acest lucru se poate datora faptului că cofeina face ca vasele de sânge să se îngusteze; fără cofeină, vasele de sânge se lărgesc și se umflă cu fiecare bătaie a inimii - un motiv principal pentru durerea puternică a migrenelor.

Lipsa de somn

Lipsa somnului este asociată cu migrene și dureri de cap. „Nu știm de ce, dar știm că există o corelație și că somnul poate duce la ameliorarea durerii. Uneori, oamenii se simt mai bine după ce trag un pui de somn”, spune dr. Ashina.

Ce poți sa faci

Înțelegerea cauzelor declanșatoare a durerii de cap te poate ajuta să eviți durerile de cap în viitor. Dar identificarea declanșatorilor poate fi dificilă, mai ales dacă ai mai mulți (cum ar fi mai multe tipuri de alimente). Dr. Ashina recomandă să ții un jurnal pentru a nota ziua, ora, simptomele și circumstanțele din jurul unei dureri de cap (ce ați mâncat? unde s-a întâmplat?).

Dacă evitarea declanșatorilor nu este suficientă pentru a ține durerile de cap la distanță, discutați cu medicul dumneavoastră. Există multe medicamente prescrise, precum și tratamente fără pastile (acupunctură, meditație, biofeedback, terapie de relaxare) care pot ajuta la reducerea frecvenței durerilor de cap.

Și va trebui să faceți un pas mai departe: „Asigurați-vă că dormiți suficient, faceți exerciții fizice, luați o dietă sănătoasă, limitați consumul de alcool și reduceți stresul”, spune dr. Ashina. „Durerile de cap sunt o condiție de hipersensibilitate, așa că aveți nevoie de echilibru în sistemul dumneavoastră pentru a lupta împotriva factorilor declanșatori”.

.

×
Subiecte în articol: durere de cap cefalee stres