x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Durerile de inima

Durerile de inima

20 Mai 2005   •   00:00

De ce traim in tara pe care o meritam? Pai, daca nu facem nimic sa schimbam ceea ce nu ne place la ea! Fiecare dintre noi stie ca, daca nu ii place cum arata sau cum se simte - face ceva. Te duci la cosmetica sau la doctor. Dupa aceea, incepi sa te simti iarasi bine in pielea ta! La fel si cu tara noastra.

  • de PAULA ANASTASIA TUDOR
  • In memoria lui Vladut
  • Hai sa ne gandim ca Romania ar fi inima (cordul) noastra. Avem probleme cu inima, desi putem sa aratam si sa ne simtim perfect sanatosi! Probabil o ateroscleroza din cauza "alimentatiei" neinspirate. Ce facem? Stam asa? Sa avanseze boala (pentru ca este cert vorba de o boala capatata cu timpul, nu este ceva congenital), sa ne doara, sa dam in cardiopatie ischemica si apoi in infarct miocardic?

    Sau cautam sa ne tratam? Sa eliminam din "alimentatia" noastra si din modul nostru de viata tot ce este nociv pentru cordul nostru. Sa ne ferim de "toxine", "grasimi" si factori de stres pentru a-i reda inimii puterea de a ne sustine. Decizia ne apartine - sa fim bolnavi sau sanatosi.

    Insa pana la a lua decizia de a te vindeca, trebuie sa ai convingerea ca vrei sa fii sanatos. Problema reala este cu cei care nu vor ca inima lor sa fie una sanatoasa din varii motive: o viata comoda, frica sau neputinta de a renunta la un trai garnisit cu de toate: bucate alese, bauturi scumpe, calatorii luxoase - care insa nu sunt nicidecum indicate in ateroscleroza.

    Iar daca preferi raul binelui, inseamna ca ai inima pe care o meriti!

    Exista insa interesul de a pastra cordul nostru asa cum e - slabit si obosit. Si, ca sa exemplific, am sa revin la cazul mortii copilului meu. Intrebarea pe care mi-am pus-o de la inceput a fost: de ce asa? Adica, daca nu trebuia sa trag decat eu invataminte din asta, ar fi putut cadea pur si simplu de la etaj. Nu eram decat eu vinovata - fara nici un dubiu.

    "Asa a fost sa fie!" Ca urmare... toti oamenii care au venit si ne-au ajutat (chiar si cei care nu ne cunosteau inainte), toti cei care au aflat si au urmarit ingroziti din presa, toti cei care au scris despre asta si toti cei care au transmis stirile legate de el, cei care l-au gasit, cei care nu l-au gasit, cei care au privit de pe margine - TOTI se simt vinovati. Eu nu stiu de ce! Fiecare are argumentele lui. Dar pe umerii tuturor apasa aceasta vina pe care EI si-au insusit-o. Si fiecare vrea sa afle cine, cum, unde si, mai ales, de ce?... Si fiecare, dupa cum poate, vrea sa faca ceva in acest sens. Insa la noi totul merge cu incetineala unui melc. Pentru ca un cord slabit - stie toata lumea - "pompeaza" cu mare greutate.

    Singurii care nu si-au insusit nimic si nici nu vor sa afle adevarul sunt cei care apartin institutiilor care au "rezolvat" acest caz. Poti sa spui, sa strigi, sa urli un adevar evident, ca nu te ia nimeni in seama. Toti sunt preocupati de procesul invartitului hartiilor si au o mare grija ca acesta sa dureze cat mai mult timp. Ei, oricum, sunt acoperiti... de hartii!

    Daca s-ar dovedi ca este asa cum credem noi: ca cineva l-a luat, l-a tinut undeva si apoi l-a abandonat intre viata si moarte si a murit pentru ca nu a fost cineva care sa-i acorde primul ajutor si daca s-ar afla faptasul, unde l-a tinut si cand l-a abandonat, s-ar naste alte intrebari care nu sunt pe placul celor care nu "rezolva" nimic. Pentru ca, in mod cert, este cineva din zona, s-ar naste intrebari de genul: cum de a scapat acel individ de interogatoriu? Daca a fost interogat, cum de nu s-a "scos" nimic de la el? Unde s-a aflat el in acea saptamana? Munceste? Unde? Unde locuieste? Are dosar penal? Daca are, cum de n-a fost banuit? Daca a fost pe langa noi, cum de a scapat nebanuit? Cum de nu a fost perchezitionat locul in care a fost tinut copilul? Iar daca a fost perchezitionat, cum de nu a fost gasit? Daca acel loc nu a fost cercetat, de ce nu a fost? Nu se stia de existenta lui? De ce? Nu ar trebui cartografiate toate casele, colibele, beciurile... dintr-o astfel de zona? Se poate ca un om simplu sa comita crima perfecta? Si, in final, intrebarile pe care le strig de atata amar de vreme, dar pe care se pare ca nu le aude nimeni: De ce nu a fost medic pe Salvare? De ce asistenta care a fost nu a facut nimic?

    Dar o sa vedem care sunt toate intrebarile care se vor ridica si mai ales raspunsurile la acestea, in momentul in care vom afla "cine?". Pentru ca vom afla! Daca nu cu ajutorul Politiei, atunci singuri - noi, cei care vrem sa aflam adevarul: motivul pentru care cordul nostru este grav bolnav, desi noi nu meritam asta! Motivul pentru care ne doare inima!
    ×
    Subiecte în articol: pagina de suflete inima