x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ebola, cine nu moare se vindecă!?

Ebola, cine nu moare se vindecă!?

de Magda Marincovici    |    05 Oct 2014   •   19:49
Ebola, cine nu moare se vindecă!?
Sursa foto: NIAID / HANDOUT/EPA

La 1 octombrie, OMS anunţa că din 7.478 de bolnavi, consemnaţi în Sierra Leone, Guineea, Liberia, Nigeria, Senegal, 3.439 au decedat
În timp ce o voluntară din Franţa infectată cu virusul Ebola este în afara pericolului, starea de sănătate a l
ui Thomas Duncan, prima persoană afectată de acelaşi virus în SUA, este foarte gravă.
În 19 septembrie, voluntara din Franţa a fost repatriată din Liberia. Ea a fost izolată în condiţii excepţionale în spitalul militar Begin de Saint Mande. Ministrul francez al Sănătăţii, Marisol Touraine, a anunţat că pacienta a beneficiat de trei tratamente experimentale: aniviralul Avigan- favipiravir, produs de o firmă japoneză; un cocteil din trei anticorpi, aparţinând unei firme americane; un medicament fabricat de o companie canadiană, care blochează replicarea virală şi acţionează asupra imunităţii. Aflată sub tratament, pacienta nu mai era contagioasă. Potrivit oficialului francez, infirmiera va putea reveni în familie, deoarece va intra în convalescenţă care va dura mai multe săptămâni. Este primul caz de febră hemoragică Ebola pe teritoriul Franţei.  Ministrul Marisol Touraine  a declarat că tratamentele experimentale vor fi folosite pe scară largă în Guineea, “la ora actuală, prioritară fiind concentrarea asupra Africii”. Franţa va instala, în Guineea, în următoarele săptămâni, al treilea centru de tratament pentru bolnavi. 

În schimb, Thomas Eric Duncan este “într-o stare foarte gravă”, se menţionează în comunicatul publicat la 4 octombrie de Texas Health Presbyterian Hospital din Dallas, unde este internat pacientul.

Doctorul Tom Frieden, directorul Centrelor pentru controlul şi prevenţia bolilor (CDC) din SUA, a anunţat că, până acum, au fost identificate nouă persoane care, în mod cert, au fost în contact cu bolnavul, membri de familie şi personal medical”. Autorităţile americane au precizat că aceste persoane nu prezintă nici un simptom.

În afara acestor persoane, asupra altor 46 sunt suspiciuni că ar fi fost în contact cu pacientul. Totuşi, toate persoanele, indiferent dacă au fost în contact direct sau indirect, cu pacientul, sunt monitorizate pâna la finalul perioadei de incubaţie a virusului de 21 de zile.

Mai grav este că se creează şi se amplifică scenarii teribile. Unul dintre acestea se referă la virusul Ebola ca armă biologică, prin folosirea chiar a oamenilor infectaţi pentru a-l răspândi, mai ales printre pasagerii din avioane. Acest scenariu pus pe seama grupării Statului Islamic sau a altor organizaţii teroriste a fost expus de un expert american, citat de Forbes. Trebuie ştiut că persoana infectată cu virusul febrei hemoragice Ebola este contagioasă în perioada incubaţiei virusului (perioada dintre infectare şi apariţia simptomelor). Virusul Ebola se transmite prin contactul direct cu fluidele biologice ale unei persoane contaminate (sânge, derivate de sânge, salivă, spermă etc.) Rata medie a mortalităţii este de 50%, dar poate ajunge la 90%, dacă pacientul nu are parte de îngrijire medicală. Actualul episod epidemic de Ebola din Africa de Vest este considerat cel mai sever din 1976, anul când a fost identificat acest virus. În bilanţul publicat la 1 octombrie, OMS anunţa că din 7.478 de bolnavi, consemnaţi în Sierra Leone, Guineea, Liberia, Nigeria, Senegal, 3.439 au decedat.


×