x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Fără citostatice, fără computer tomograf, RMN, PET/CT: oncologie cu mâinile goale:

Fără citostatice, fără computer tomograf, RMN, PET/CT: oncologie cu mâinile goale:

de Magda Marincovici    |    04 Mar 2012   •   21:00
Fără citostatice, fără computer tomograf, RMN, PET/CT: oncologie cu mâinile goale:

Lipsa citostaticelor de baza, a unui registru national de oncologie, nerespectarea ghidurilor terapeutice, inexistenta profilaxiei, restrangerea ingrijoratoare a accesului la investigatii imagistice, numarul mic al centrelor de paliatie sunt principalele probleme cu care se confrunta pacientii si medicii, avertizeaza profesorul doctor Florinel Badulescu, presedintele Societatii Nationale de Oncologie Medicala din Romania (SNOMR).

Aproximativ 40 de medicamente oncologice stipulate in ghidurile Mi­nisterului Sanatatii destinate tratamentului pacientilor cu cancer sunt practic inexistente in tara noastra. Printre citostaticele care nu se gasesc in farmacii sunt: Dacarbazinum, Bleomicin, Vinblastinum, Dactinomycin, Tisplatin, Tamoxifen etc. "Nu trebuie sa tratam bolnavii in functie de ce avem, ci conform protocoalelor terapeutice", spune presedintele SNOMR.

Din pacate, ghidurile si protocoalele nu sunt respectate tocmai din cauza lipsei medicamentelor si a reducerii accesului la investigatii RMN, computer tomograf si PET/CT, indispensabile pentru vizualizarea tumorii si a eventualelor metastaze. La ora actuala, sunt spitale judetene in care investigatiile imagistice de acest tip sunt un lux: fie aparatele sunt pe butuci, fie lipsesc subsantele de contrast. Un PET/CT costa apro­ximativ 5.000 RON. Pentru a efectua o asemenea investigatie, unii pacienti fie asteapta, luni la rand, o compensare de la CNAS, fie isi vand din bunurile personale.

Nici in privinta radioterapiei, situatia nu e mai buna. Potrivit prof. dr Badulescu, in prezent nu se stie cate aparate sunt in total si cate dintre acestea sunt valide. Rezultatul: o parte dintre pacienti se inghesuie la cele cateva spitale din Bucuresti, altii, cu bani, aleg o clinica in strainatate, dar ingrijorator de multi abandoneaza aceasta terapie.

Pacientii cu cancer sunt ame­nintati din toate partile: de o boala cumplita, de neputinta de a respecta schemele terapeutice din cauza lipsei medicamentelor si a aparaturii medicale. Dar nici oncologii nu o duc mai bine. Pe langa faptul ca sunt obligati sa faca rabat de la ghiduri si protocoale, mai au si tot felul de sar­cini birocratice impuse de CNAS, care le mananca din timpul acordat consultarii pacientilor.

"Autoritatile o scalda. Sunt citostatice, sunt bani, dar anumite citostatice necesare si obligatorii in respectarea ghidurilor nu mai sunt. Unele medicamente nu se mai gasesc nici in CANAMED. Am 56 de citostatice in tara, merg pe linia intai, dar sunt pacienti care nu mai raspund la linia intai si trebuie sa trec la linia a doua, dar aici nu am medicamente. Ce fac? A venit la mine o pacienta. Are 28 de ani si doi copii acasa.

Trebuie sa ii dau un medicament. Nu se gaseste. Sa cumpere este prea scump pentru ea. Ce fac? Trebuie sa facem ceva pentru acesti bolnavi. Eu cand ma trezesc dimineata, dupa o viata in care am tratat bolnavi de cancer, cand ma uit in oglinda, ma rog la Dumnezeu sa nu fiu eu maine ceea ce sunt bolnavii mei astazi, pentru ca nu stiu cum as rectiona", marturiseste profesorul Badulescu.

Intr-o scri­soare deschisa a SNOMR, oncologii cer utilizarea unui soft complex unic, adoptat prin lege de Ministerul Sa­na­ta­tii, care sa asigure confidentialita­tea obigatorie a datelor si care sa cu­prinda toate datele incluse in regis­trul national de cancer, SIUI, registrul de te­rapie oncologic al CNAS, pentru a se evita utilizarea diverselor soft-uri paralele. SNOMR a adresat o Scri­soare deschisa ministrului Sa­natatii, CNAS si Colegiului Medicilor din Romania, in care sunt mentio­nate problemele specifice pacientilor cu cancer si personalului medical. In tara noastra sunt 90.000 de bolnavi cu cancer care primesc citostatice. Bugetul alocat pentru tratamentul cu citostatice este de 830 de milioane de lei pe an, o treime din bani fiind alocati de Ministerul Sanatatii, iar doua treimi, de CNAS.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate