x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Focar de lepră în Florida. Transmitere și simptome

Focar de lepră în Florida. Transmitere și simptome

de Giulia Anghel    |    09 Aug 2023   •   18:00
Focar de lepră în Florida. Transmitere și simptome
Sursa foto: CDC

Numărul cazurilor de lepră au început să crească în statul Florida din Statele Unite, în ultimii trei ani.

Boala a devenit endemică în această regiune cu climă caldă și umedă. Cei mai multe persoane infectate sunt în centrul Floridei.

O cercetare publicată recent de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) în „Jurnalul Emerging Infectious Diseases”, arată o sporire a cazurilor de lepră fără factori de risc tradiționali, așa că turiștii trebuie să țină cont atunci când vor să călătorească în zonă, scrie eu.usatoday.com.

Totodată, s-a dublat numărul de bolnavi în toată țara în ultimul deceniu. Datele National Hansen’s Disease Program arată că au fost raportate 159 de cazuri noi în SUA, în anul 2020. Aproape 70% dintre aceste noi cazuri sunt în Florida, California, Louisiana, Hawaii, New York și Texas.

Lepra, cunoscută științific sub numele de boala Hansen, nu a fost niciodată comună în SUA, majoritatea cazurilor implicând anterior persoane care au imigrat din zone cu lepră endemică. Dar noul raport arată că circa 34% dintre situațiile raportate între 2015 - 2020 au fost dobândite la nivel local.

Focarul de lepră din Florida
Potrivit raportului, Florida poate reprezenta o locație endemică pentru lepră și autoritățile sanitare recomandă medicilor să ia în considerare lepra, în contextul clinic adecvat la pacienții care au călătorit în zonă, chiar și în absența altor factori de risc. 

Motive

-Florida este printre primele state americane care înregistrează cazuri de lepră.
-80% din cazurile din acest stat sunt în Florida centrală.
- doar în Florida centrală există aproape 20% din numărul total de cazuri raportate la nivel național.
-câțiva pacienți noi din centrul Floridei nu au nicio dovadă clară a expunerii la zoonoze sau a factorilor de risc cunoscuți în mod tradițional.

Ce este lepra și de unde a apărut
Lepra este o boală infecțioasă cronică provocată de Mycobacterium leprae care afectează în primul rând pielea și sistemul nervos periferic. Uneori poate infecta alte părți ale corpului, cum ar fi căptușeala din căile respiratorii ale nasului, potrivit Departamentului de Sănătate din Florida.

Boala există încă din antichitate, cele mai vechi documente cunoscute datează din jurul anului 600 îCh, în China și India.

În pofida descrierii sale biblice, boala nu se răspândește ușor și aproximativ 95% dintre oameni au imunitate naturală de protecție, potrivit FDOH. Lepra poate fi ușor de tratat, mai ales dacă este descoperită devreme. Cu toate acestea, lipsa tratamentului poate duce la leziuni permanente ale nervilor.

Bacteriile Mycobacterium leprae au o creștere lentă și poate dura deseori mulți ani pentru ca semnele și simptomele să apară în urma expunerii la bacterii. Odată ce apare primul semn de infecție, poate dura între două săptămâni și câteva luni până să progreseze.

Se poate vindeca lepra?
Da, lepra este o boală vindecabilă. Medicii prescriu antibiotice pacienților cu lepră. De obicei, aceștia nu mai sunt infecțioși după câteva zile de antibiotice, dar tratamentul este de lungă durată, de circa 1-2 ani, din cauza creșterii lente a bacteriilor.

Semnele și simptome
Semnele timpurii de lepră includ zone palide ori ușor roșii sau erupții cutanate pe corp, care sunt adesea asociate cu o pierdere a senzației în zona afectată, potrivit FDOH.

Alte simptome includ:

-pierderea senzației în mâini și picioare
-piele uscată, rigidă și uneori dureroasă în zona afectată
-subțierea sprâncenelor și a genelor (dacă este afectată fața)
-uneori se raportează congestie nazală
Dacă boala nu este tratată, poate apărea și slăbiciune în mușchii mâinilor și picioarelor.

Cum se transmite
Lepra este contagioasă și poate fi transmisă de persoane infectate și netratate. Totuși, majoritatea oamenilor au imunitate naturală de protecție. Expunerea la persoanele infectate cu lepră ar trebui totuși evitată, mai ales în rândul membrilor familiei, deoarece imunitatea protectoare este genetică.

Cum se transmite lepra nu este pe deplin cunoscut. Oamenii de știință știu că nu se transmite prin contact obișnuit, sexual sau de la mamă la făt. Teoria predominantă este că nivelurile ridicate ale bacteriilor sunt dezvoltate în nasul unei persoane și sunt răspândite la alte persoane care nu sunt imune prin contact prelungit.

CDC speră că medicii pot ajuta la identificarea și reducerea răspândirii bolii prin eforturile lor de a raporta cazurile și sprijinul lor în cercetări ulterioare pentru a evalua căile de transmitere.

Se poate contacta lepra de la animale?
Un studiu genetic efectuat la National Hansen's Disease Program a constatat că micul animal tatu (armadillos), care trăiește în sudul Statelor Unite, dezvoltă un număr mare de M. leprae. Transmiterea de la animale la oameni este scăzută, dar se recomandă oamenilor să ia în măsuri de precauție adecvate în jurul acestui mamifer.

×
Subiecte în articol: lepra florida