x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Furia măreşte riscul de infarct şi atac cerebral

Furia măreşte riscul de infarct şi atac cerebral

de Magda Marincovici    |    09 Mar 2014   •   21:44
Furia măreşte riscul de infarct şi atac cerebral
Mai expuse acestui pericol sunt persoanele cu suferinţe cardiovasculare

În primele două ore după o criză de furie, riscul de infarct miocardic se multiplică de cinci ori şi riscul de ruptură a unui anevrism cerebral de şase ori. Mai expuşi sunt pacienţii care au probleme cardiovasculare.

De altfel, în mod constant, revistele de specialitate atrag atenţia asupra crizelor cardiace declanşate de şocuri emoţionale puternice. Mai nou, cercetătorii de la Harvard au analizat studiile publicate din 196 ce s-au preocupat de legătura între accesele de furie şi apariţia unui eveniment cardiovascular. “Nu există o evaluare sistematică pentru compararea rezultatelor acestor studii sau pentru a verifica dacă riscurile erau constantate şi de aceeaşi amplitudine pentru diferite accidente cardiovascualre, remarcă profesorul dr. Elizabeth Mostofsky şi colegii lui de la Universitatea Harvard în European Heart Journal.

Totuşi, toate studiile analizate subliniază că, în comparaţie cu celelalte momente ce au loc, nu există unul cu risc mai mare de accident vascular ca perioada de două ore ce urmează unei explozii de furie. Astfel, riscul de infarct miocardic creşte de cinci ori, de rupere a unui anevrism cerebral (malformaţie a unui vas de sânge) de şase ori şi riscul de a fi victima unui accident vascular cerebral ischemic, adică de obturare a unui artere cerebrale, se triplează.

Pentru a înţelege mai bine, rezultatele trebuie nuanţate, spun specialiştii. În sensul că, evident, amplitudinea riscurilor este în funcţie de “materialul” individului. Astfel, o tânără care are o stare de sănătate normală, care nu fumează, dar trece printr-un episod de maximă furie va prezenta un risc mai mic de accident vascular cerebral. În schimb, riscul de accident vascular cerebral se măreşt de cinci ori dacă în acelaşi episod emoţional intens este antrenată o persoană cu suferinţe coronariene.

Profesorul Mostofsky şi colegii lui au calculat că accesele de furie frecvente, cel puţin cinci pe zi, ar provoca aproximativ 657 de accidente cardiace anual pentru un grup de 10.000 de pacienţi consideraţi a fi cu risc cardiovascular ridicat.

Cercetătorii de la Harvard au descoperit, de asemenea, un studiu realizat pe persoane purtătoare de defibrilatoare implantabile care arată că şi intensitatea furiei joacă un rol important în apariţia unui accident cardiac. Un grup de 227 de pacienţi au notat întâmplările care au precedat instalarea unei tulburări de ritm ventricular şi care a declanşat defibrilatorul lor. Rezultatul: riscul a fost de trei ori mai mare când au fost în stare de supărăre profundă şi de 16 ori mai mare atunci când aceştia au fost de-a dreptul într-o criză puternică de furie. Soluţia e una pe cât de cunoscută pe atât de imposibilă: stăpânirea de sine. Totuşi, specialiştii spun că nu-i chiar atât de imposibil de atins dacă facem ordine în stilul de viaţă: exerciţii fizice zilnice, alimentaţie echilibrată, menţinerea greutăţii normale, renunţarea la ţigară etc. Şi dacă diminuăm riscul cardiovascular de bază prin tratament administrat corect pentru ţinerea în frâu a hipertensiunii, a nivelului ridicat de colesterol, pentru echilibrarea diabetului.

×