Cancerele creierului, printre cele mai severe neoplasme, ar putea fi ţinute sub control cu ajutorul unui tratament special cu “grăunţe” din aur. Doctorul Mark Welland de la St. Joh’s College din Cambridge (Marea Britanie) a descoperit o metodă capabilă de a face mai eficiente tratamentele contra cancerelor celor mai dificile la ora actuală, respectiv glioblastomul. Acesta este un cancer al creierului extrem de agresiv. Descoperirea specialistului britanic constă în introducerea în profunzimea celulelor tumorale minuscule particule de aur, acoperite cu cisplatină, un medicament folosit în cadrul chimioterapiei. Această combinaţie injectabilă “de aur terapeutic” ar putea avea efect de încetinire a multiplicării şi dezvoltării celulelor maligne şi de a le elimina în bună parte.
Experimentul a fost realizat până acum la scară mică, pe eşantioane umane de celule maligne, afectate de glioblastom. Cea mai frecventă şi cea mai agresivă tumoră cerebrală la adulţi este reprezentată de glioblastomul multiform, caracterizat printr-o creştere rapidă şi prin capacitatea de a infiltra ţesuturile adiacente, având o rată medie de supravieţuire de aproximativ 14 luni. Tratamentele actuale constau în intervenţia chirurgicală, radioterapie şi/sau chimioterapie. Deocamdată eficienţa acestei strategii terapeutice are o eficienţă limitată asupra celulelor maligne şi este însoţită de efecte adverse majore. Paradoxal, dar tocmai aceste metode pot genera alte tumori. Pacientul cu creierul chinuit de un asemenea cancer acuză unele simptome care nu întotdeauna îl duc cu gândul la această boală. El acuză o presiune ciudată intracraniană sau în zona unde e formată tumora, durere de cap, vărsături, tulburări vestibulare, crize epileptice etc. În privinţa cauzelor cancerelor cerebrale, specialiştii nu par să le cunoască foarte bine. Ei menţionează modificări genetice, istoricul familiei şi, mai recent, vorbitul în exces la telefonul mobil.
Doctorul Mark Welland este convins că această dublă asociere dintr aur şi medicamente anticancer reprezintă o formulă avantajoasă: sporeşte şansele de supravieţuire a pacientului cu această formă severă de cancer şi contribuie substanţial la distrugerea celulelor maligne. Colectivul de specialişti, coodornat de dr Welland, spune că testele pe oameni ar putea debuta în 2016. Dacă totul se derulează potrivit protocoalelor, atunci această combinaţie ar putea reprezenta tratamentul unor cancere cerebrale, diagnosticate în general după vârsta de 50 de ani, mai mult la bărbaţi decât la femei. “Noi am putea astfel să dezvoltăm o terapie contra glioblastomului şi, în viitor, inclusiv contra altor forme de cancer”, spune cu speranţă doctorul Colin Watts, neurochirurg, implicat în acest studiu şi citat de BBC. Această descoperire de excepţie face obiectul unui articol publicat recent în revista de specialitate Nanoscale.