x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Hapuri bune si hapuri rele

Hapuri bune si hapuri rele

de Magda Marincovici    |    02 Aug 2005   •   00:00
Hapuri bune si hapuri rele
SANATATEA FAMILIEI
Un raport al guvernului SUA publicat in 2001 preciza ca aproximativ patru din zece medicamente recent retrase de pe piata prezentau un grad de toxicitate mai mare in cazul femeilor, comparativ cu barbatii. In principal, s-a observat ca medicamentele toxice erau responsabile de tulburari cardiace.

Acest aspect vine in seria argumentelor care sustin ca in fata medicamentelor, femeile si barbatii nu sunt egali. Astfel, unele medicamente prescrise in cazurile de aritmii pot provoca tulburari acute de ritm cardiac, uneori chiar fatale, cand este depasita durata de contractare a ventriculelor cardiace. Autorii au observat ca in 70% dintre aceste complicatii este vorba de femei. Acest risc este pus pe seama duratei mai mari de contractare a ventriculelor la femei, comparativ cu barbatii, fenomen accentuat sub actiunea acestor medicamente.

Acest risc propriu femeilor poate fi eliminat fie prescriind pacientei antiaritmice care nu-i influenteaza durata de contractare a ventriculelor, fie pacienta va fi spitalizata pentru supravegherea si tratarea rapida a eventualelor tulburari de ritm in timpul medicatiei.

Femeile sunt mai vulnerabile decat barbatii si in cazul antibioticelor sau al medicamentelor prescrise in afectiuni psihiatrice. Aceste categorii de medicamente pot contribui, in cazul femeilor, la cresterea riscului de tulburari de ritm cardiac, avertizeaza Societatea de Cercetari asupra Sanatatii Femeii cu sediul la Washington.

Morfina si derivatii ei au efecte analgezice (atenuarea sau eliminarea durerilor) mai pronuntate la femei. La doze identice, durerile se calmeaza in cazul femeilor, dar persista in cazul barbatilor. Din pacate, este foarte dificil de elaborat o explicatie pentru aceste diferente, in conditiile in care, la animal, masculii sunt cei care raspund mai bine la morfinice.

×