x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Hepatita C, vindecabilă 100%

Hepatita C, vindecabilă 100%

de Magda Marincovici    |    27 Apr 2014   •   22:17
Hepatita C, vindecabilă 100%
Pacienţii şi specialiştii pledează pentru introducerea în lista de medicamente a terapiilor moderne

În privinţa standardului de tratament în hepatita C avem o întârziere de trei ani faţă de standardul european. Conf. dr. Liana Gheorghe, şef de secţie în cadrul Centrului de Boli Digestive şi Transplant Hepatic al Institutului Fundeni, avertizează că, în prezent, “asistăm la începutul unei noi ere în terapia hepatitei C, cea a terapiei orale, care nu mai presupune utilizarea interferonului”. Este vorba de tripla terapie care asigură o rată de 100% vindecare în cazul pacientului cu hepatită C.

Dar, din păcate, pacienţii români cu hepatită C nu numai că nu au încă acces la tripla terapie, ci sunt obligaţi să se înscrie pe liste lungi de aşteptare pentru a putea beneficia de tratament, în aceste condiţii şansele lor de vindecare scăzând sub 50%.

“În plus, nu există o strategie naţională în ceea ce priveşte hepatitele, un program naţional şi nici un buget. Din păcate, introducerea noilor tratamente a fost amânată. Autorităţile pot găsi formule pentru ca să acopere costurile noilor terapii. Pot negocia cu firmele care pot oferi reduceri de preţuri în condiţiile în care achiziţionează medicaţie pentru 1,6 milioane de pacienţi, şi nu doar 500.000, câţi sunt în Germania”, semnalează prof. dr. Oliviu Pascu, preşedintele Comisiei de Gastroenterologie şi Hepatologie din cadrul Ministerului Sănătăţii

Tripla terapie, pe care asociaţiile pacienţilor şi specialiştii şi-o doresc cât mai repede introdusă în noua lista de medicamente gratuite şi compensate, este una aparent scumpă. Deoarece calculele arată că “au fost nenumărate cazuri de pacienţi cu hepatita C care s-au vindecat în urma tratamentului cu triplă terapie şi, astfel, aceşti pacienţi s-au putut reintegra foarte repede în societate şi la locul de muncă, nemaifiind o povară pentru sistemul de sănătate. În România, statul român pierde în continuare foarte mulţi bani netratând pacienţii cu terapiile inovatoare”, spune prof. dr. Ioan Sporea, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie. Specialiştii spun că dacă s-ar fi introdus tripla terapie, în acelaşi interval de timp ar fi tratat cam 2.000 de pacienţi. România este ţara europeană cu cea mai mare prevalenţă a hepatitelor. Statisticile OMS plasează România pe locul 4 la nivel mondial ca rată a mortalităţii cauzate de afecţunile hepatice: 44,5 decese la 100.00 de locuitori, în condiţile în care media europeană este de 15 decese.

Potrivit specialiştilor, în ultimii trei ani li s-a asigurat tratament pentru hepatită de tip C unui număr de 5.300 de pacienţi, cu un cost per pacient de aproximativ 12.000 de euro şi cu o rată de răspuns de aproximativ 50%.

Potrivit datelor oficiale, în România sunt înregistrate 600.000 de persoane cu virusul hepatitic C şi aproape un milion, cu virusul hepatitic B. Atenţie! Toţi specialiştii spun că, în realitate, numărul persoanelor infectate cu virusurile hepatitice B şi C este mai mare.

Speranţa acestor bolnavi, dar şi a medicilor care îi au în îngrijire este una singură: în noua listă de medicamente compensate şi gratuite care se află în proces de actualizare să fie introdusă şi tripla terapie în hepatita C.
 

×