x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Atenție la virușii sezonieri. Cine beneficiază de vaccinare antigripală gratuită

Atenție la virușii sezonieri. Cine beneficiază de vaccinare antigripală gratuită

de Redacția Jurnalul    |    09 Oct 2024   •   17:00
Atenție la virușii sezonieri. Cine beneficiază de vaccinare antigripală gratuită

A început campania de vaccinare antigripală. Dozele sunt gratuite și se pot ridica din farmacii pe baza unei rețete prescrise de medicul de familie.

Vaccinul antigripal ajută la protejarea împotriva gripei și se admnistrează în fiecare an, în toamnă sau la începutul iernii, persoanelor care au risc mai mare de a dezvolta forme grave. 

Majoritatea persoanelor care au gripă se vindecă singure, însă poate provoși complicații grave.

Potrivit specialiștilor, vaccinarea antigripală este cel mai bun mod de a preveni gripa și eventualele complicații.

Vaccinul antigripal, gratuit cu rețetă

Cadrele medicale spun că virusul gripal a început să se extindă iar vaccinarea este esențială.

"Persoanele cu comorbidități, peste 60-65 de ani sau copii între vârstele 6 luni și 4 ani trebuie vaccinați antigripal. Nevaccinarea poate să ducă la multiple complicații și această creștere a comorbidităților necesită de foarte multe ori interne în terapie intensivă", avertizează Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, potrivit digi24.ro.

Persoanele care pot beneficia gratuit de vaccinul antigripal sunt minorii, bolnavii cronici cu vârste peste 45 de ani și vârstnicii peste 65 de ani.

"A fost un trend descendent, la un moment dat, după toată pandemia și anul trecut am avut foarte multe cazuri de gripă A, cazuri care au fost destul de complicate unele sau neplăcute și oamenii au învățat, cred că din sezonul trecut, că în toată goana după antivirale și în toată simptomatologia care este specific gripală e mai bine să previi", explică Anda Vija, farmacist.

Există o variantă a vaccinului și sub formă de spray pentru oameni care se tem de injecție.

De ce este necesară vaccinarea anuală

Virusurile gripale se schimbă rapid. Este posibil ca vaccinul de anul trecut să nu te protejeze de virușii din anul următor. Noi vaccinuri antigripale sunt lansate în fiecare an pentru a ține pasul cu virusurile.

Prin vaccinare, sistemul imunitar produce anticorpi pentru a te proteja de virusurile incluse în vaccin, dar nivelul anticorpilor poate scădea în timp, acesta fiind un alt motiv pentru a te vaccina împotriva gripei în fiecare an, potrivit spynews.ro.
 

×