x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Îngerul fără glas

Îngerul fără glas

de Andreea Sminchise    |    09 Apr 2010   •   00:00
Îngerul fără glas

Răducu e un bebeluş vesel de numai şase luni. Zâmbetul lui luminează salonul Spitalului "Marie Curie" din Bucureşti. Datorită lui şi-a câştigat porecla "Zâmbărilă". Vocea nu ise aude însă niciodată. Răducu nu gângureşte şi nu plânge. Tumoarea cu care s-a născut nu-l lasă să scoată vreun sunet, să mănânce sau să respire normal.



La naştere, Radu nu a plâns. Ceva îi bloca gâtul. Medicii au observat că micuţul se născuse cu o excrescenţă care îi astupa căile respiratorii. După investigaţii au şi diagnosticat-o: tumoare cranio-maxilo-facială. "Prinde nervi şi vase de sânge majore, e amplasată în cavitatea bucală şi înaintează spre ochiul drept şi spre creier. Iar problema cea mai gravă e că se măreşte în fiecare zi. Creşte o dată cu el", spune Laura, mama lui Răducu.

RESPIRAŢIE ARTIFICIALĂ
Timp de două săptămâni după naştere, Radu a fost ţinut în viaţă cu ajutorul aparatelor de respiraţie artificială. Abia apoi, medicii s-au încumetat să-i facă o traheostomă - o gaură în gât, prin care au introdus un tub pe trahee, pentru ca Zâmbărilă să poată respira singur. Pentru că tumoarea îi acoperă cu totul intrarea în esofag, micuţul mai are un tub, inserat prin nas, prin care poate să mănânce. "Hrana îi este administrată prin acel tub direct în stomac", spune mama. "Acum, că a mai crescut şi e vioi, trebuie să avem mereu grijă să nu tragă de tuburi, să nu-şi acopere traheostoma..."

De când s-a născut, Radu e internat în secţia de terapie intensivă pentru nou-născuţi a Spitalului "Marie Curie". Medicii români s-au declarat neputincioşi în faţa bolii lui. "Ni s-a spus că este vorba despre un caz foarte rar. Domnul doctor Cârstoveanu, care îl are în grijă, ne-a spus că nu a mai văzut aşa ceva. Motiv pentru care, neavând experienţă, nu se încumetă să-l opereze", explică Laura.

CERC VICIOS
Căutând o soluţie pentru fiul lor, Laura şi soţul ei au auzit despre o clinică din SUA, unde un copil a fost operat de acelaşi gen de tumoare şi operaţia a reuşit. Le-au scris medicilor americani şi au primit de la ei o estimare de costuri care le-a tăiat răsuflarea. Pentru a ajunge cu Răducu acolo şi a scăpa de problema lui medicală aveau nevoie de o jumătate de milion de dolari. "Imposibil e puţin spus", răspunde Laura la întrebarea dacă ar fi putut vreodată să strângă atâţia bani.

"Am încercat să căutăm alte soluţii. În Europa. Am primit răspunsuri de la clinici din Elveţia, din Germania, din Franţa... Dar toţi spun că e un caz complicat şi nu se pot pronunţa dinainte asupra tratamentului medical pe care îl vor aplica. Trebuie întâi să-l vadă pe Radu, să facă propriile lor investigaţii şi apoi să decidă. Estimativ, am aflat că o operaţie pentru rezecţia tumorii ar costa în jur de 50.000 euro.

Dacă va fi nevoie şi de chimioterapie, pentru micşorarea ei înainte de intervenţia chirurgicală, costurile pot sări de 100.000 euro. Iar noi nu putem să mergem cu Radu din clinică în clinică, pentru că el nu prea are voie să călătorească. Clinica pe care o vom alege va fi cea la care vom rămâne până la capăt. Momentan mai aşteptăm un răspuns, de la Zürich. Dacă acesta va fi pozitiv, mergem acolo. Dacă nu, avem programare pe 26 aprilie la Lintz", spune Laura.

ÎNTRE CASĂ ŞI SPITAL
Radu mai are un frăţior, de 5 ani. De când a născut, Laura îşi împarte viaţa între casă şi spital. "Nu prea am cu cine să-l las pe cel mare acasă, că nu am pe nimeni în Bucureşti în afară de soţul meu... Deci, trebuie să mă împart între ei. Amândoi au nevoie de mine. Ceea ce mă doare cel mai tare e că stau atâta lângă Răducu şi mă simt atât de neputincioasă... El se dezvoltă bine, zâmbeşte, se joacă, e fericit. Iar eu ştiu că are o problemă gravă şi nu pot face nimic să-l ajut..."


Ajutor
"L-am privit în ochi şi i-am spus că, pentru ceea ce va urma, va trebui să fie tare, ca un băiat adevărat. Mi-a zâmbit cum numai el ştie să o facă şi să-mi dea putere de a lupta mai departe. Dar fără voi, toţi cei care ne ajutaţi, ştim că nu vom reuşi. Radu ştie că mulţi oameni îl ajută, şi vă trimite un zâmbet cald", povesteşte Laura.

Dacă vreţi să-l ajutaţi pe Răducu să ajungă la operaţie, să înveţe să râdă, să gângurească, să vorbească şi să poată să mănânce şi să respire, faceţi o donaţie cât de mică într-unul din conturile deschise la BRD sucursala Romancierilor, pe numele mamei, Laura Adriana Popescu:

CONT LEI - RO39 BRDE 410SV 5774 8954 100
CONT EURO - RO20 BRDE 410SV 6944 1714 100
cod BIC: BRDE sau BRDEROBU


Pentru mai multe informaţii despre acest caz puteţi accesa blogul lui Răducu - sau puteţi suna la numărul de telefon 0754.036.198.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete