Inima s-a oprit brusc. A fost un scurtcircuit, spune prof. Latremouille, unul dintre chirurgii care au participat la implantarea primei inimi artificiale. Scurtcircuit spune şi prof. Alain Carpentier, părintele inimii artificiale Carmat. El precizează că scurtcircuitul a atras după sine oprirea inimii, aşa cum se întâmplă în cazul inimii naturale, dar bolnave. Acesta a fost cauza deznodământului lui Claude Dany în vârstă de 76 de ani, care a acceptat să primească implantul unei inimi artificiale ce reproduce modul de funcţionare a inimii naturale. Premiera chirurgicală a avut loc la Spitalul european Georges Pompidou din Paris, la 18 decembrie, anul trecut. Acest implant face parte dintr-un test clinic în care criteriul de succes era de 30 de zile. Claude Dany a decedat la 2 martie anul acesta, după 74 de zile de la complicata intervenţie chirurgicală. Trebuie spus că în cazul lui Claude Dany un transplant clasic de cord era imposibil, având în vedere vârsta lui înaintată.
Căutăm să înţelegem de unde a venit această problemă electronică şi de ce. Inginerii societăţii Carmat lucrează zi şi noapte pentru a înţelege. Şi vor înţelege, explica recent profesorul Alain Carpentier. Aşa cum era de aşteptat societatea care a realizat această inimă, considerată o bijuterie, s-a simţit lezată de această explicaţie. Pe de altă parte, prof. Daniel Duveau, unul dintre chirurgii ce au făcut parte din echipa care a realizat acest implant, vine cu câteva nunaţe. El relatează că inima pacientului nu a cedat brusc. De-a lungul a două ore, la fiecare oprire a dispozitivului, acesta făcea tot ce este posibil pentru funcţionarea pompei, ceva asemănător unui medic care efectuează un masaj cardiac. În ciuda unei defecţiuni, probabil pe una dintre componentele electrice, dispozitivul şi-a dovedit inteligenţa. Această defecţiune nu pune la îndoială sistemul în totalitatea lui. Este ca în cazul motorului unei maşini: din cauza unei probleme la bujie, nu renunţi la maşină, explică prof. Duveau.
În Journal de dimanche, familia pacientului povesteşte despre infecţii pulmonare şi ale intestinului, ulcere, septicimie care l-au afectat pe Claude Dany. ”Ultimele zile au fost foarte dificile, dar un timp a fost bine. Era fericit pentru că era în viaţă şi pentru că participa la acest experiment”, îşi aminteşte profesorul Duveau. De altfel, prof. Carpentier a subliniat că aceste 74 de zile cât a trăit pacientul cu inima artificială le-a permis să afle mai multe despre dificultăţile ce ar putea interveni şi, deci, ar putea fi evitate. “De fapt, acesta este scopul testelor clinice. Graţie curajului lui Claude Dany, acum îmbunătăţim pregătirile pentru a reuşi cu celelalte implanturi”, consideră prof. Carpentier. Potrivit prof. Philippe Pouletty, cofondator al societăţii Carmat, a anunţat că testul clinic nu este suspendat, chirurgii continuând să selecteze pacienţi, între timp, evident, aflându-se mai mult privitor la cauzele decesului primului pacient. Inima artificială Carmat este destinată suferinzilor de insuficienţă cardiacă în faze terminale, care au o speranţă de viaţă limitată.
Citește pe Antena3.ro