x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate La adăpost de caniculă!

La adăpost de caniculă!

de Magda Marincovici    |    09 Iun 2014   •   20:12
La adăpost de caniculă!
Sursa foto: Thinkstock
În zilele toride, nu lăsaţi copilul în maşina parcată, deoarece este expus pericolului deshidratării bruşte
Persoanele în vârstă, nou-născuţii, copiii, femeile însărcinate şi bolnavii cronic sunt cei mai expuşi efectelor negative ale razelor ultraviolete, în special celor ale ultravioletelor B. “În ansamblul populaţiei, persoanele în vârstă reprezintă categoria cea mai vulnerabilă. În cazul acestora în mod special trebuie respectate principalele măsuri de protecţie:
– a sta în spaţii răcoroase la orele prânzului când se înregistrează temperaturi caniculare;
– a bea cel puţin 1,5 litri de apă, zilnic;
– a face 1-2 duşuri, zilnic;
– a evita ieşirile la orele amiezii.”

În afară de aceste măsuri simple, dar capabile să ne pună la adăpost de insolaţie sau de agravarea bolilor cronice, medicul de familie Doina Mihăilescu lansează şi un mesaj de solidaritate în sensul de a acorda ajutor persoanelor aflate în situaţii critice. Evident, în aceste cazuri persoana afectată de căldură va fi transportată într-un spaţiu aerisit şi răcoros şi va fi stropită uşor cu apă. Dacă persoana afectată nu dă semne de ameliorare, în cel mai scurt timp sunaţi la 112.

Părinţii trebuie să fie extrem de vigilenţi cu copiii. Trebuie consultat medicul în cazul în care copilul tuşeşte, a făcut rinită, are tulburări de respiraţie, iritarea gâtului sau a ochilor. Aceste simptome apar în special în cazul copiilor mai sensibili. De asemenea, părinţii vor acorda o atenţie deosebită copiilor astmatici. Căldura excesivă este extrem de periculoasă pentru bebeluşi, deoarece în cazul lor riscul de deshidratare şi de arsuri solare este mult mai mare. Ei pot fi protejaţi prin hăinuţe lejere, din bumbac, în culori deschise, pălăriuţe, aport corespunzător de lichide. Nu uitaţi în cazul copiilor de ochelarii de soare şi încălţămintea comodă. Bebeluşii vor dormi în camere aerisite, cu jaluzelele trase şi vor fi acoperiţi cu o pânză din bumbac. Chiar şi pentru scurt timp, nu lăsaţi copilul în maşina parcată, deoarece există pericolul deshidratării rapide. 

Medicii cardiologi au un mesaj special pentru bolnavii de inimă. Medicii le atrag atenţia că, în zilele caniculare, ritmul cardiac creşte cu 10-15 bătăi pe minut, chiar în stare de repaus, din cauza vasodilatatării periferice. Sângele circulă spre extremităţi şi inima este nevoită să pompeze şi să bată mai rapid pentru irigarea acestor zone. Acest fenomen este mai accentuat în cazul în care persoana cardiacă face efort. În zilele caniculare, organismul nostru pune în acţiune mecanismele de schimb de căldură, adică transpiraţia şi dilatarea vaselor periferice. Dar specialiştii spun că nu prea suntem egali în faţa caniculei, adaptarea fiind condiţionată de genetica, metabolismul şi suferinţele proprii fiecăruia etc. Atenţie!  În cazul în care nu reuşim să scăpăm de surplusul de grade Celsius, există riscul de hipertermie.


×