x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Nomofobia sau dependenţa de telefonul mobil

Nomofobia sau dependenţa de telefonul mobil

de Magda Marincovici    |    20 Feb 2012   •   21:00
Nomofobia sau dependenţa de telefonul mobil

Nomofobie? Este o numele unei noi "boli' care se manifesta simplu: suferinta in momentul in care iti dai seama ca nu ai mobilul in mana. O ancheta britanica demna de toata increderea, publicata recent in Los Angeles Times, arata ca aproximativ 66% dintre persoanele interogate au recunoscut ca sunt nomofobe – dependente de mobil. Adica au o teama speciala de a nu-si pierde telefonul mobil sau de a nu-l avea in preajma, de nu-l uita pe undeva. In urma cu patru ani, o ancheta similara inregistra cu acest simptom doar 53% dintre persoanele chestionate.

Afectate sunt in special femeile care se dovedesc mai nomofobe (70%) comparativ cu barbatii 61%). Din punct de vedere al categoriei de varsta, mai atinse de nomofobie sunt persoanele intre 18 si 24 de ani (77%), comparativ cu cele intre 25 si 34 de ani (68%).

Potrivit site-ului allaboutconselling.com, nomofobia se poate traduce prin atacuri de panica, tulburari de respiratie, stare de voma, tremuraturi sau ritm cardiac accelerat. Nomofobia poate fi diagnosticata chiar de persoana afectata daca aceasta constata ca simte nevoie in mod frecvent de a verifica unde este telefonul sau ca traieste permanent teama ca l-ar putea pierde sau de a-l rataci. Problema este cum poate fi tratata aceasta boala?! Acelasi site indica in primul rand nevoia de a constientiza dependenta de un obiect fie el si telefonul mobil. Acest pas este unul salvator, in opinia medicilor.

In urma cu cativa ani, in 2006, Courrier International povestea experienta profesorului Sergio Chaparro care, la un curs despre tehnologiile de informare la Universitatea Rutgers din New Jersey, a cerut studentilor sa renunte la mobil timp de trei zile. Rezultatul: doar trei studenti din 220 au reusit sa traiasca trei zile fara mobil. Multi dintre studenti au marturisit ca, intr-adevar, le era teama sa nu aiba vreo experienta dureroasa si sa nu o poata depasi tocmai pentru ca nu au avut cum sa anunte pe cineva apropiat. Pentru profesor, acest experiment a dovedit panica pe scara larga indusa de lipsa mobilului. Se pare ca in ultimii ani acest fenomen s-a amplificat. De unde si posibilitatea ca, foarte curand, cu mic cu mare, sa fim cu totii nomofobi!

×
Subiecte în articol: nomofobie