x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate O inima bolnava - Operatie la doar o luna de zile

O inima bolnava - Operatie la doar o luna de zile

de Carmen Preotesoiu    |    03 Iun 2006   •   00:00
O inima bolnava - Operatie la doar o luna de zile

S-a nascut in urma cu o luna de zile. Trupul sau firav cantareste doar 2,500 kg. Maria sufera de sindrom Down si de o grava malformatie a inimii. Singura sansa a ei este operatia din strainatate. Dar in lipsa a 17.000 de euro, nimic nu e posibil…

A facut sase ecografii, in loc de trei, cam cate se fac in mod normal. A tinut regim, de-ndata ce a auzit ca ar putea avea un inceput de diabet. Teste peste teste. Nici o urma ca fetita sa ar putea fi bolnava. Nici chiar chistul gasit pe capul copilului nu i-a impacientat pe doctori. "Au spus ca se va resoarbe si asa a fost", povesteste tatal micutei, Cristian Darie. Silvia, mama Mariei, a urmat ca la carte instructiunile medicilor, iar rezultatele analizelor nu preziceau nimic rau. "Cine s-ar fi gandit la sindromul Down? Mama Mariei are 30 de ani, iar sansele aparitiei sindromului erau de 1 la 10.000", spune tatal.

STRAINATATEA. Cu putin timp inainte ca Silvia sa nasca, medicii au observat ca fetita nu mai lua in greutate. Au hotarat sa-i faca cezariana. S-a constatat atunci ca, desi s-a nascut la timp, dezvoltarea Mariei era intarziata cu doua saptamani. Testele ulterioare i-au determinat pe doctorii de la Spitalul Universitar, unde Silvia a nascut, sa puna un diagnostic fara leac pentru Maria: Sindrom Down. Dupa doua zile, fetita a fost externata.

Odata ajunsa acasa, copila a inceput sa se ingalbeneasca si sa scada in greutate. La Spitalul Budimex, un alt diagnostic avea sa-i ingrozeasca pe proaspetii parinti: canal atrioventricular comun forma completa (inima ei are o singura camera in loc de patru). "Suntem nevoiti sa mergem in strainatate. In Romania nu este posibila o astfel de operatie, mai ales la un copil atat de mic", spune Cristian Darie.

MEDICAMENTE GRELE. Acum Maria respira din ce in ce mai greu, iar oxigenarea sangelui nu se face asa cum ar trebui. Desi este doar o mana de om, fetita ia medicamente ca pentru oameni mari. Captopril este unul dintre ele. Acele timpului se invart atat de repede, iar inima Mariei este atat de slabita si oricand predispusa la complicatii. "Cu sindromul Down te lupti toata viata, insa operatia la inima trebuie facuta destul de repede", spune tatal fetitei. Maria poate fi operata in Italia. Operatia costa 17.000 de euro, fara a se adauga si alte cheltuieli si a fost programata pe data de 11 iulie. "Am fost ajutati de oameni pe care nici macar nu-i cunoastem. Mai avem nevoie cam de 5.000 de euro!", spun recunoscatori parintii fetei. Stiu ca Maria, copil fara de pata, este tinuta in palme, prin zeci de maini invizibile, dar care emana caldura, forta si speranta… Sunt acei oameni care stiu ca viata este un dar pe care trebuie sa-l dai mai departe.

O PUTEM SALVA!
"Ce poate fi mai rau pentru un parinte, decat sa isi vada copilul bolnav? Exista ceva si mai rau de atat: sa iti vezi copilul bolnav, sa stii ca il poti pierde, daca nu gasesti o suma de bani care ii poate cumpara viata. Trebuie sa fie groaznic...". Acestea sunt cuvintele colegilor Silviei, mama Mariei. Impreuna au deschis un cont la BCR, sucursala Plevna-Bucuresti, pe numele lui Cristian Darie, pentru toti cei care pot face dar din darul lor.

  • In lei: cod IBAN RO85RNCB0071035207340001
  • In euro: cod IBAN RO20RNCB0075035207340001
  • ×
    Subiecte în articol: pagina de suflete