x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Pagina de suflete - La un pas de supravietuire

Pagina de suflete - La un pas de supravietuire

de Cristinel C. Popa    |    26 Aug 2006   •   00:00
Pagina de suflete - La un pas de supravietuire

Ioana are 9 ani si sufera de leucemie limfoblastica. Parintii ei, doi tineri nevoiasi ce traiesc din ajutorul de insotitor al fetitei, asista neputinciosi cum singurul lor copil se stinge de la o zi la alta. Singura lor speranta e in ajutorul de la semeni. Pentru ca fetita poate fi salvata.

De dragul fetitei, parintii au facut tot ce le statea in putere. Pentru ca nu mai rezistau sa-si vada copila chinuindu-se si pentru ca totul mergea foarte bine, au incercat chiar si inlocuirea tratamentului cu adiministrarea de leacuri nerecunoste de medicina traditionala. "Nu mai putea rabda punctiile si tot chinul ce-l implica tratamentul obisnuit. Se enerva repede, cerea ajutor disperata atunci cand incepeau «torturile» medicale", povesteste Irina Vasilica Zara (33 de ani). La inceput, tratamentul obisnuit a dat roade, dar a urmat o recadere in boala si apoi inca una, tocmai din cauza medicamentelor neindicate. Acum singura sansa a Ioanei o reprezinta o "terapie de consolidare prin transplant de celule stem", adica o interventie care nu se poate face in Romania.

ROMA, ULTIMA SPERANTA. Parintii sunt disperati si se tem in fiecare clipa sa nu-si piarda singurul, unicul copil dat de Dumnezeu. Mama Ioanei a ramas cu greu insarcinata si nu mai poate avea copii. "Cand doarme mai adanc am senzatia ca s-a pierdut. S-a intamplat s-o strig, s-o trezesc, sa fiu fericita ca inca o mai am", spune mama copilei. Toata speranta lor se indreapta spre Roma, pentru ca o cunostinta, care lucreaza acolo, le-a spus ca s-ar putea face transplantul intr-un spital italian. Insa exista o problema, acum greu de trecut: lipsa banilor. Tatal Ioanei nu a mai primit salariul din februarie. Lucreaza cu lunile, fara a-si primi leafa, la falimentarul combinat de utilaj greu Fortus. Mama este asistentul personal al copilei, iar salariul ei de insotitor reprezinta, practic, singurul venit al familiei. Viata Ioanei atarna acum de cei 30.000 de euro - cat este nevoie pentru ca fetita sa fie operata inainte de a treia si poate ultima recadere a bolii. Acum Ioana are curaj si isi impune sa indure chinurile, punctiile, regimul, durerile si oboseala. A ajuns sa nu mai poata manca nici fructe, atat ii este de greata, si repeta intruna ca, daca nu reuseste sa plece in strainatate, sa se faca bine, mai bine merge acasa, sa moara cat mai repede.

SPERANTA. In copilaria unei fetite de 9 ani incape un munte de resemnare si doar o picatura de speranta. Ea o face sa continue sa lupte cu boala, cu puterile firave ale unui copil. In loc sa se joace cu papusi, invata denumirile medicamentelor, iar spitalul e acum pentru ea "acasa". Adevarata ei casa e acolo unde locuieste impreuna cu parintii, e intr-o camera de camin, cu baia pe hol si bucataria in comun cu vecinii. Dar nici ea si nici parintii nu se vaita de saracia in care traiesc. Au invatat ca nu averea, ci sanatatea e cea mai importanta in viata unui om.

SPERANTA
"20% dintre copiii bolnavi asemeni Ioanei au nevoie de grefa. Pentru ceilalti, terapia normala asigura supravietuirea. Cu acest implant de celule stem exista sanse de supravietuire, desi fetita a avut recaderi. Dar sunt sperante de bine. Ca Ioana mai are nevoie acum de transplant doar inca un copil, ceva mai maricel"
conf. dr. Ingrith Miron
sefa Sectiei de oncologie din cadrul Spitalului pediatric de Urgente "Sf. Maria" Iasi
CU SPAIMA
"Cand doarme mai adanc am senzatia ca s-a pierdut. S-a intamplat s-o strig, s-o trezesc. Si apoi sunt fericita ca inca o mai am. Toata speranta noastra e acum in medicii din Roma, unde am aflat ca s-ar putea face transplantul care ne-ar salva fetita, pe bani mai putini decat in alta parte"
mama Ioanei

AJUTOR
Cei care vor sa o ajute pe Ioana sa traiasca pot face depuneri, oricat de mici ar fi ele, in conturile deschise la BRD, sucursala Iasi, pe numele mamei, Zara Irina Vasilica:
  • RON: RO33BRD240SV60408962400
  • USD: RO06BRD240SV60409502400
  • EURO: RO67BRD240SV60409252400
    Mai multe informatii despre acest caz puteti obtine la numarul de telefon 0744.261.338.
  • ×
    Subiecte în articol: pagina de suflete speranta