x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Pancreas artificial, testat la Institutul Clinic Fundeni

Pancreas artificial, testat la Institutul Clinic Fundeni

de Magda Marincovici    |    29 Mar 2012   •   16:36
Pancreas artificial, testat la Institutul Clinic Fundeni

In curand va fi posibil un nou tip de tratament al diabetului insulino-dependent, un fel de pancreas artificial. Institutul Clinic Fundeni si Universitatea din Dresda se afla intr-un program de testare a aparatului capabil sa restabileasca valorile normale ale glicemiei, a anuntat profesorul doctor Irinel Popescu, cu prilejul celui de-al VII-lea simpozion “Academicianul Nicoale Cajal'.

Acest eveniment medical se deruleaza in cadrul conferintei medicale organizate de Fundatia “Dan Setlacec' pentru promovarea proiectului SPER, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

In conditiile in care insulina este asociata cu unele neajunsuri, ca exista riscul rejectului in cazul transplantului de insule pancreatice si al disparitiei acestora, acest aparat prezinta avantajul ca protejeaza insulele pancratice, ceea ce este foarte important pentru pacient. Profesorul doctor Constantin Ionescu-Targoviste spune ca, dintre metodele existente, “aceasta pare a fi cea mai avantajoasa si mai de perspectiva, deoarece obtine celule beta pancreatice din celule stem embrionare'. Acest aparat permite trecerea nutrientilor si a oxigenului in doze necesare celulelor. “Ar fi un mare succes pentru viitorul pacientilor insulino-dependenti care tanjesc sa nu mai faca insulina', sustine prof. dr Targoviste.

La editia din acest an a simpozionului consacrat omagierii personalitatii academicianului Nicolae Cajal, la care au participat reputati medici romani si straini, o sectiune speciala a reprezentat-o cercetarea translationala. In acest sens, la Institutul Clinic Fundeni s-a alcatuit o echipa de cercetare fundamentala, coordonata de profesorul doctor Dan Duda de la Massachusetts General Hospital, Harvard Medical School Boston. Un punct sensibil al medicinei romanesti il reprezinta cercetarea, care reprezinta motorul dezvoltarii. Dincolo de rezultatele obtinute, “mai importante sunt formarea tinerilor medici si pastrarea spiritului de cercetare aici in Romania', considera prof. dr Irinel Popescu.

La sectiunea cercetare translationala, un punct distinct l-a reprezentat cercetarea genomica in cancer. Pornind de la originea cancerului in genomul uman, cercetarile derulate la Institutul Clinic Fundeni au fost axate pe modificarile genetice in cazul cancerelor hepatice si pancreatice

Prof. dr Stefan Constantinescu, de la Ludwig Institute for Cancer Research, a subliniat necesitatea finantarii corespunzatoare a cercetarii. Deoarece cercetarea nu este romaneasca, ci este de buna calitate, valabila la nivel international, dar efectuata in Romania. Dar pentru aceasta sunt necesare fonduri initiale destinate cercetarii medicale, spune prof. Constantinescu.

Proiectul SPER promovat cu aceasta ocazie vizeaza realizarea unui sistem de formare profesionala specializata pentru cresterea nivelului de competenta si imbunatatirea capacitatii de adaptare a personalului medical din domeniul transplantologiei.

×