x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Pancreasul, diabetul şi stilul de viaţă. Pertubarea ritmului circadian poate provoca diabet

Pancreasul, diabetul şi stilul de viaţă. Pertubarea ritmului circadian poate provoca diabet

de Magda Marincovici    |    16 Apr 2012   •   14:37
Pancreasul, diabetul şi stilul de viaţă. Pertubarea ritmului circadian poate provoca diabet

Decalarea ceasului biologic propriu perturba vizibil secretia de insulina in organism, crescand in mod considerabil riscul de diabet, sustine doctorul Orfeu Buxton de la Harvard Medical School din Boston. Insulina este un hormon produs de anumite celule pancreatice (celulele lui Lagerhans). El este esential in reglarea nivelului de zahar din sange si in protejarea de diabet.

Cele mai expuse acestui risc sunt persoanele care calatoresc mult, la distante mari si cele care lucreaza frecvent noaptea. Cercetatorii din echipa doctorului Orfeu Buxton au monitorizat sase saptamani 21 de voluntari care au dormit intre 5 si 6 ore zilnic cu diferite decalari, in conditiile in care ei au avut de efectuat activitati curente, au consumat aceleasi alimente, fara sa faca exercitii fizice. Rezultatul! Diminuarea numarului orelor de odihna si perturbarea ritmului circadian afecteaza celulele pancreatice ale voluntarilor. Acumularea de glucoza in sange a determinat cresterea nivelului glicemiei, fiind punctul de plecare a starii prediabetice. Vestea buna este ca in doar noua zile de la recuperarea orelor de somn si respectarea ciclului noapte/zi clasic, voluntarii au revenit la valori normale ale glicemiei.

Studiul, care prezinta legaturile dintre decalarea ceasului intern si aparitia diabetului, coordonat de dr Buxton, a fost publicat recent in Science Translational Medicine. El ar putea reprezenta una dintre explicatiile progresiei ingrijoratoare a acestei boli cronice la nivel mondial. Diabetul este o boala din ce in ce mai frecventa in special in randul populatiei active. Organizatia Mondiala a Sanatatii apreciaza ca peste 180 de milioane de persoane au diabet pe intreg globul si se estimeaza ca acest numar se va dubla pana in 2030. In Romania au fost inregistrate 1.092.000 de cazuri de diabet in anul 2000 si se estimeaza ca in 2030 vor fi aproximativ 1.400.000. Mortalitatea determinata de diabet si complicatiile lui este extrem de mare. Astfel, in 2005, aproximativ 1,1 milioane de persoane au murit din cauza diabetului. OMS avertizeaza ca in urmatorul deceniu decesele cauzate de diabet vor creste cu 50%.

Limitele normale ale glicemiei sunt intre 72 si 109 mg/dl, dimineata pe nemancate, sau sub 140 mg/dl, la doua ore dupa ce ati mancat ori dupa ingestia a 75 grame de glucoza.

×