Computerul a devenit un verişor mult prea apropiat de majoritatea oamenilor, de la şcolari, la maturi şi chiar la pensionari. Calculatorul s-a furişat în viaţa oamenilor, alăturându-se celei mai mari părţi din zi. La serviciu, angajatul lucrează cu computerul ore lungi, când vine acasă, se aşază din nou în faţa ecranului calculatorului, să se pună la punct cu ştirile, iar maturii se distrează şi ei cu jocurile pe computer. La fel copiii, tinerii, iar adesea computerul este înlocuit de tablete şi, mai mult, de telefonul mobil.
Pe lângă riscul de a deveni mai sedentari prin atractivitatea poposirii ore şi ore în faţa computerului, sacrificând o plimbare sau o joacă de către copii, trebuie să se urmeze şi o anume igienă la utilizarea computerelor. Să nu uităm un adevăr subliniat de specialişti, statul pe scaun ne solicită destul de mult coloana vertebrală, deşi nu ne-am aştepta la acest fapt. Am atras atenţia în Jurnalul că poziţia pe scaun nu trebuie să fie nici prea băţoasă, de plutonier rigid şi ostentativ cu spatele drept, dar nu e relaxantă nici poziţia de subaltern umil, cu spinarea încovoiată.
Dar iată alte recomandări, pentru binele coloanei vertebrale: este indicat să ne ridicăm din faţa calculatorului după circa 40-50 de minute şi să ne mişcăm prin casă sau prin birou. Nu doar coloana este avantajată prin această simplă succesiune de paşi, de mişcări, ci şi ochii.
Un simplu privit pe fereastră odihneşte vederea, o smulgem din monotonia urmăririi ecranului de computer. E de respectat şi îndemnul ca atunci când vrem să luăm un dosar, o carte din spate, să nu ne răsucim, forţând vertebrele şi muşchii dorsali, ci să ne ridicăm de pe scaun şi să căutăm prin bibliotecă din poziţia în picioare. După timpul de stat cu capul aproape nemişcat cu privirea la monitor, este util să facem câteva mişcări ale capului, de rotiri şi masare uşoară a cefei, căci favorizăm coloana cervicală.
În timp ce suntem la birou, este bine să ne preocupe şi relaxarea picioarelor. Este indicat ca statul pe scaun să presupună ca unul dintre picioare să fie ridicat pe un taburet, pe o cutie, chiar pe o carte mai groasă, la nevoie. Este bine ca picioarele să aibă o poziţie mai ridicată pe rând. Şi cei care, prin natura muncii, stau ore şi ore în poziţia verticală este util să ţină pe rând unul dintre picioare ridicat uşor pe o lădiţă, pe un scăunel.