x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Primavara, cu flori in par

Primavara, cu flori in par

de Andrada Floria    |    14 Mar 2006   •   00:00
Primavara, cu flori in par
COSMETICA
A venit primavara si, in sfarsit, puteti sa va lasati parul liber, fara sa il mai chinuiti sub caciuli sau sepci. Numai ca, dupa o iarna in care a avut de suferit din cauza frigului si a vantului, parul nu mai este atat de stralucitor si a inceput sa cada mai mult decat de obicei. De aceea, parul dumneavoastra are nevoie de o ingrijire speciala, poate chiar de mana unui hair-stylist. Acum, mai mult decat oricand, trebuie sa evitati factorii care ar putea sa ii dauneze: "Un par sanatos se mentine ingrijindu-l corespunzator: trebuie sa il tundeti si sa folositi produse adaptate tipului dumneavoastra de par: gras, uscat", va sfatuieste dr. Carmen Madeleine Curea, medic primar dermatolog in cadrul Spitalului Clinic Colentina.

Alimentatie bogata in vitamine

De asemenea, observati ca parul dumneavoastra si-a pierdut din stralucire, a inceput sa cada ingrijorator de mult, iar firele nu mai sunt atat de puternice din cauza alimentatiei sarace in vitamine. Daca vreti sa ii redati aspectul sanatos, specialistul va recomanda sa mancati cat mai multe fructe si legume proaspete, crude sau chiar fierte. Carnea de peste ar trebui sa fie si ea prezenta in alimentatia dumneavoastra. Primavara este momentul propice pentru o cura cu vitamine, care nu doar ca va echilibreaza intregul organism, ci ajuta si la intarirea firului de par. Cele mai indicate sunt complexele de vitamine care contin zinc si vitamina B6, principalele elemente care fac minuni in ceea ce priveste cresterea parului. Sulful este, de asemenea, benefic pentru sanatatea parului, pentru ca ii confera acestuia stralucire.

Daca atunci cand va pieptanati dimineata ramaneti cu un manunchi din ce in ce mai mare de par in mana, ar trebui sa consultati un medic dermatolog, care sa va precizeze cauza acestei neplaceri. Insa este normal ca, la inceputul primaverii, sa va cada ceva mai mult par decat de obicei. Aceasta problema poate fi tratata cu ajutorul ceaiului din frunze de nuc. Baile in care se adauga frunze de nuc au proprietati tonice, stimulatoare, antiseptice si antisudorifice pentru pielea capului.

MASAJ. O metoda eficienta pentru redarea sanatatii parului este masajul. Cu ajutorul tehnicilor de masaj se intensifica circulatia sangvina la radacina firului de par. Astfel, daca ati pierdut mult par, masajul favorizeaza regenerarea rapida. Miscarile de masaj al scalpului trebuie sa fie usoare si circulare, dinspre ceafa catre crestet.

MATREATA. Dupa ce toata iarna ati tinut parul strans sub caciula, una dintre problemele care pot sa apara primavara este matreata. Pentru a scapa de matreata sunt recomandate sampoanele sau emulsiile cu petrol, care se gasesc in farmacii. Ele au efect antiseboreic, antiseptic si tonifica firul de par, redandu-i stralucirea. De asemenea, aceasta problema poate fi tratata cu ajutorul infuziilor din urzica, din radacina de brusture, din rozmarin sau din frunze de nuc. Infuziile se prepara din 500 g de planta la 1-2 litri de apa si se adauga in apa in care faceti baie.
×