x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Primul spital de urgenta

Primul spital de urgenta

08 Noi 2005   •   00:00
ISTORIA MEDICINEI
In 1906, Nicolae Minovici a infiintat primul serviciu public de ambulanta din Romania. Initiativa a fost binevenita, insa Nicolae Minovici constata ca serviciul medical romanesc era incomplet fara un spital care sa poata primi pacientii "Societatii de Salvare" si mai tarziu de orele 14:00. Acelasi personaj merituos al lumii medicale reuseste infiintarea, in 1934, a unui spital care sa se ocupe la orice ora de pacientii adusi de ambulante. Nicolae Minovici a apreciat ca deosebit de valoroasa infiintarea unui astfel de spital public, pe care il considera strategic. Initial, institutia medicala finantata de Minovici dupa ipotecarea casei personale a functionat intr-o cladire inchiriata de pe cheiul Dambovitei. Spitalul avea initial o sectie de chirurgie cu 60 de paturi pentru pacientii cu sau fara posibilitatea platii serviciilor medicale. Tot in 1934 ia fiinta si prima sectie de toxicologie, care a avut 100 de pacienti numai in prima luna.

In actualul sediu din Strada Floreasca, Spitalul de Urgenta functioneaza din 1949. El adapostea atunci un serviciu de chirurgie, o sectie de terapie intensiva si ulterior sectiile de ortopedie si de boli interne. In 1960, in noul corp de cladire cu sapte etaje s-au infiintat o clinica de chirugie cu trei sectii si o sectie de terapie intensiva cu un numar mult mai mare de paturi decat initial. Atasat acestui corp de cladire a luat fiinta si primul departament de garda.

Cerinte moderne

In timp, spitalului i se adauga o clinica de ortopedie cu trei sectii, o noua sectie de boli interne si cardiologie. In noul corp de cladire apar si blocurile operatorii, in numar de patru, fiecare cu cate trei sali de operatii. Spitalul Clinic de Urgenta devine astfel un centru de referinta pentru victimele accidentelor rutiere.

"Anul de cotitura in istoria spitalului este 1992, cand la conducerea spitalului vine dr. Alexandru Bucur. De numele lui se leaga evolutia moderna a acestei institutii. Pentru ca nu corespundea cerintelor moderne din cauza lipsei unor sectii si a dotarii precare, Alexandru Bucur reorganizeaza sectiile spitalului, infiintand prima sectie distincta de cardiologie, care are o unitate de terapie intensiva coronariana cu 10 paturi", ne spune dr. Bogdan Oprita, purtatorul de cuvant al spitalului. Doctorul Bucur mai pune bazele unor noi sectii: de neurochirurgie, de chirurgie plastica si reconstructiva, de chirurgie vasculara si de chirurgie cardiaca. Toxicologia devine o sectie distincta de cea de boli interne, iar in cadrul clinicii de boli interne se creeaza o sectie de gastroenterologie. In urma unor programe guvernamentale si a unui parteneriat cu guvernul Japoniei, Spitalul Clinic de Urgenta a achizitionat aparatura performanta pentru investigatii. Numarul de paturi de care dispune in prezent Spitalul Clinic de Urgenta este de 760.

GARDA. Medicul Bogdan Oprita crede ca un alt pas important in evolutia spitalului a fost infiintarea, in 1997, a noului departament de garda, acolo unde se poate acorda ingrijire completa pacientilor in stari grave. "Avem la dispozitie toate mijloacele de investigatie si de tratament si beneficiem de toti specialistii de care este nevoie", spune Bogdan Oprita.

×
Subiecte în articol: secţie istoria medicinei