x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Prin sistemul FRAX poţi afla dacă, în următorii 10 ani, vei suferi o fractură

Prin sistemul FRAX poţi afla dacă, în următorii 10 ani, vei suferi o fractură

de Magda Marincovici    |    14 Oct 2014   •   20:13
Prin sistemul FRAX poţi afla dacă, în următorii 10 ani, vei suferi o fractură

O fractură de şold din trei este diagnosticată la bărbaţi, iar în anul următor acestui eveniment, bărbaţii prezintă un risc de două ori mai mare, comparativ cu femeile, de a deceda. Această realitate probată ştiinţific este o consecinţă a faptului că bărbaţii, faţă de femei, nu dau atenţia cuvenită osteoporozei. Este cunoscut că s-a consolidat ideea greşită că osteoporoza este boala femeilor la menopauză. Iată că datele confirmă că suntem într-o gravă eroare. “Sunt foarte rari bărbaţii cărora li se prescrie osteodensitometria, investigaţie care permite măsurarea densităţii osoase”, este specificat în raportul pe care Fundaţia Internaţională a Osteoporozei l-a publicat recent.

“La persoanele în vârstă, o fractură este semn de fragilitate. Ea lăsă loc altor fracturi mai târziu sau mai devreme. Totuşi, toate studiile internaţionale arată că se înregistrează o cvasi lipsă de monitorizare a bărbaţilor în privinţa sănătăţii lor osoase”, subliniază profesorul John Kanis, preşedintele Fundaţiei Internaţionale a Osteoporozei. Comparativ cu femeile, bărbaţii sunt de două ori mai puţin beneficiari ai unui tratament specific, în condiţiile în care 20% dintre bărbaţii de peste 50 de ani suferă fracturi osteoporotice. Şi aceste cifre se vor mări considerabil odată cu îmbătrânirea populaţiei. “Dacă ţinem seama de procesul general de îmbătrânire, în perspectiva anilor 2030, fracturile de şold la bărbaţi vor creşte spre 52%, în timp ce la femei este posibilă o scădere spre 46%, tocmai pentru că ele fac tratamente de prevenţie a osteoporozei”, spune prof. John Kanis. Principalii factori de risc de osteoporoză în cazul bărbaţilor sunt aproape identici cu cei enumeraţi în cazul femeilor: lipsa vitaminei D, lipsa de calciu, tabagismul, sedentarismul. Dar sunt şi factori de risc tipic masculini: lipsa hormonilor androgeni în cazul bărbaţilor suferinzi de cancerul de prostată şi folosirea de sterozi.

Profesorul Kanis recomandă bărbaţilor de a solicita medicilor să le prescrie investigaţia numită osteodensitometrie. De asemenea, recomandă tutuor persoanelor, nu numai bărbaţilor, în jurul vârstei de 50 de ani să facă zilnic exerciţii fizice. Recomandarea este adresată mai cu seamă bărbaţilor, deoarece pe măsură ce se adună anii, masa musculară se micşorează, ceea ce vulnerabilizează puternic structura osului. Sfaturile prof. Kanis se referă la efectuarea periodică de execiţii fizice, supravegherea greutăţii corporale şi prevenirea scăderii densităţii osoase şi a căzăturilor.

În lume, sunt peste 200 de milioane de persoane afectate de osteoporoză. La femei ,riscul de osteoporoză este mai mare decât cancerul de sân, iar la bărbaţi, mai mare decât cancerul de prostată. Conf. dr. Daniel Grigorie de la Institutul de Endocrinologie a iniţiat un sistem online de evaluare a riscului de fracturi. Sistemul se numeşte Frax şi este un algoritm computerizat de calcul al riscului de fracturi, aflat pe site-ul OMS, cu date din ţara noastră, gratuit şi rapid (www.shef.ac.uk/FRAX). Specialiştii au observat că apar fracturi nu neapărat la persoane cu probleme de densitate osoasă mici, ci la persoane care au greutate mică, rude apropiate care au avut fracturi, consumă alcool, au boli care predispun la afectarea osului etc. “Această colecţie de factori de risc, dincolo de densitatea oasoasă, se introduc în program şi putem afla, în doar câteva minute, probabilitatea unei fracturi în următorii zece ani, precizează conf. dr. Daniel Grigorie.

×