x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Radeti ca sa traiti mult

Radeti ca sa traiti mult

14 Feb 2005   •   00:00

TERAPII ALTERNATIVE
Lumea in care traim este o lume a stresului continuu. De multe ori ne simtim depasiti de situatie, uneori avem impresia ca nu o sa mai iesim nicicum la capat…
GEORGETA LICSANDRU

In toate aceste cazuri, de cele mai multe ori, rasul este medicamentul-minune. n proverb englez spune: "Cine rade mult traieste mult".

Zambiti de 4-5 ori pe zi

Desi zambetul si optimismul nu sunt remedii absolute pentru tratarea bolilor, acestea influenteaza intr-o masura esentiala starea de sanatate. Exista cercetatori care sustin ca persoanele optimiste prin natura lor suporta mai usor situatiile dificile. Unii psihologi promoveaza terapia prin ras, o terapie mai putin obisnuita, care consta in deprinderea individului cu capacitatea de a avea cel putin patru-cinci momente pe zi cand sa rada din motive intemeiate.

Potrivit cercetatorilor, rasul este un reflex social prelucrat de oameni, pentru ca vazand o persoana care zambeste si cei din jur capata o stare de buna-dispozitie. "Rasul face parte din categoria emotiilor pozitive, in aceeasi categorie intrand si emotiile estetice, emotiile muzicale, emotiile trezite de un peisaj din natura. Toate aceste efecte sunt forme de eustres - stres pozitiv", afirma prof. dr. Ioan-Bradu Iamandescu, medic primar alergolog la Spitalul Colentina si seful Catedrei de Psihologie si Psihosomatica a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davilla".

Imunitatea si endorfinele

Atunci cand radem se contracta diafragma, apar modificari de respiratie, modificari ale tensiunii arteriale. Toate aceste elemente legate de actul rasului au in esenta si un efect in planul imunitatii organismului, deoarece in timpul rasului se elibereaza endorfine. Ele au rol de stimulare a celulelor care se ocupa cu activitatea antibacteriana, antivirala, antimicotica, antitumorala a organismului uman. Prin efectul lor asupra dispozitiei, endorfinele au o actiune euforizanta, alaturi de o actiune analgezica (de suprimare a durerii).

Din punct de vedere psihologic, rasul intervine ca un element care suspenda o stare de incordare. La scoala, copiii rad mai usor de un gest, de o strambatura a unui coleg, atunci cand sunt concentrati la lectie, cand sunt foarte emotionati. Rasul este un factor detensionant, lumea rade in hohot intr-o situatie de incordare in care rasul vine ca o supapa de deconectare.

Antidotul multor boli

Rasul in sine ne poate imbunatati sanatatea. S-a demonstrat ca oamenii care rad mult se imbolnavesc mai putin de boli infectioase, mai ales de viroze, gripe. In cazul analizarii unor persoane cu afectiuni serioase (depresii, boli cardiovasculare etc.), s-a observat ca sistemul imunitar al celor optimisti se opune mai bine bolilor decat sistemul imunitar al celor pesimisti. "Daca incercam sa le cream incetul cu incetul un divertisment bolnavilor depresivi, care sa le creeze in ultima instanta tendinta de a rade, avem rezultate destul de bune. Starea de spirit a acestor bolnavi este influentata in mod favorabil", declara prof. dr. Iamandescu. Rasul creste concentratia de anticorpi in sange, contribuie la imbunatatirea alimentarii cu sange a tesuturilor, stimuleaza sistemul nervos si pe cel endocrin. Si in ceea ce priveste sanatatea corporala, rasul are efecte certe: destinde fata, gatul, pieptul, abdomenul, bratele, picioarele.

SFATUL MEDICULUI
"Daca se produce frecvent si are la baza excitanti, situatii comice de buna calitate, rasul poate dezvolta personalitatea individului, care invata sa sanctioneze prin ras aspecte negative ale realitatii. In esenta, rasul ne ajuta sa ne relaxam, sa comunicam mai bine cu partenerii, sa ne dezvoltam un anumit gen de creativitate prin obisnuinta pe care ne-o cream daca radem mult, sa ne detasam de aspectele negative ale realitatii, cel putin in momentele de maxima tensiune", afirma prof. dr. Iamandescu. Activitatile sportive prin care se obtine acelasi efect cu cel al rasului sunt aerobicul, joggingul, tenisul.

STIATI CA
  • Rasul este un act fiziologic complex, care angreneaza aproximativ 60 de functii ale organismului.
  • Rasul reduce incordarea musculara, eliminand tensiunea si agresivitatea.
  • In terapia prin ras, psihologii ii sfatuiesc pe pacienti sa rada cu ajutorul unor casete video/audio.
  • S-a demonstrat ca 40% din cei cu afectiuni cardiovasculare au ras mai putin pe parcursul vietii decat persoanele de aceeasi varsta care nu sunt bolnave.
  • STIRI
    ADRENALINA. Pentru a explica mecanismele care produc starea de buna-dispozitie, cercetatorii americani au facut experimente care au demonstrat ca in sangele celor care rad mult creste nivelul hormonilor stresului. De aceea, au hotarat sa experimenteze injectia cu hormoni de stres. Toti subiectii au avut la inceput o stare de agitatie. Cei cu simtul umorului au ras la orice situatie amuzanta, pulsul revenindu-le la normal. Insa cei care in viata cotidiana erau indiferenti la glume au devenit mai nervosi, ceea ce a determinat cresterea pulsului.

    CLOVNI. Intr-o clinica din Buenos Aires (Argentina), terapia prin ras a imbracat o alta forma. Aici, pacientii sunt examinati de medici, costumati in clovni. La un moment dat, unul dintre medici a inceput sa frecventeze cursuri de actorie si sa repete in sala de terapie intensiva. Starea bolnavilor s-a imbunatatit considerabil in timpul acestor repetitii. Ideea a fost preluata in curand si de ceilalti medici, iar pacientii sunt incantati de aceasta initiativa.

    UMOR. Specialistii afirma ca popoarele nordice au o inclinatie mai retinuta fata de umor, ceea ce nu se poate spune despre sudici. Nordicii sunt persoane cu sange rece, se nasc flegmatici din cauza climei, iar in organismul lor este limitata prelucrarea adrenalinei. Printre italieni, mexicani exista multe persoane colerice. Datorita glucozei si excesului de vitamine luate intregul an din legume si fructe, organismele sudicilor se hranesc permanent cu asa-numitul complex glucozo-energetic, un dopaj al functiilor cerebrale, printre care se numara si simtul umorului.

    AUTOMATISM. Zambetul profesional este specific functionarilor. Desi nu este spontan si este ca un automatism care faciliteaza comunicarea, rasul are ca efect eliberarea de endorfine, intr-o cantitate mai mica insa. Daca socotim ca aceste persoane zambesc de zeci de ori pe zi, se realizeaza un tonus afectiv extraordinar.

    OBEZI. Se spune ca rasul ingrasa. Psihologii sustin insa ca nu ne ingrasam pentru ca radem mai mult, ci radem mai mult pentru ca ne place viata sub toate aspectele ei. Este posibil ca acesta sa fie reflexul unei situatii reale: obezii sunt oameni care rad usor.
    ×
    Subiecte în articol: răsul