x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Romania si romanii

Romania si romanii

11 Mar 2006   •   00:00
Romania si romanii
IN MEMORIA LUI VLADUT
Stiu ca intru pe un teritoriu minat, dar nu pot sa trec pe langa el fara sa-l observ. Este un fenomen atat de absurd, incat stai si te intrebi unde-ai nimerit si de ce.

Am urmarit vrand-nevrand discutiile si polemicile aparute in presa intre cei mai inalti oameni ai tarii cu privire la legile privind siguranta statului.

Cand auzi aceste cuvinte, incepe sa te furnice pielea, mai bine ti-ai inchide urechile, parca n-ai vrea sa stii, pentru ca este ceva atat de important... iar tu esti atat de mic si neinsemnat...

Aceste cuvinte se spun cu capul sus si cu mana pe inima, iar daca printre ele intervine si cuvantul roman sau Romania, importanta momentului este atat de mare, incat te sufoca, te copleseste, cuvintele incep sa tremure, iar lacrimile se itesc in coltul ochilor, nemaiputand rabda atata iubire si mandrie...

Aceste manifestari si sentimente sunt foarte frumoase si de dorit daca ar insemna ceva. Ma tot intreb si eu ce inseamna Romania. O insemna un desen pe harta, un spatiu geografic si-atat, o adunatura de forme de relief...? Sau inseamna numai natura, cea cocosata si hamesita, cea jupuita si bolnava, care acum da din toate madularele semne ca cedeaza?

Orice ar insemna Romania despre care se vorbeste cu atat de mult respect si emfaza, se pare ca nu inseamna deloc oamenii care traiesc in ea. Cei mari, care vorbesc despre ea cu stima si consideratie, au uitat ce reprezinta de fapt Romania - spatiul in care traiesc niste oameni, cei mai multi in conditii mizere - romanii. Nu am vazut ca cineva - vreo persoana importanta - cand vorbeste despre Romania sa aiba vreo sclipire de empatie fata de romani. Despre Romania - numai de bine. Despre romani - numai cu huo! Romanii isi scot cu plecaciune caciula in fata Romaniei, dar Romania ce face pentru ei? Romania a ajuns un fel de perdea dupa care se ascund vorbele pompoase si promisiunile. Iar romanii au ajuns niste unelte folosite numai in campaniile electorale.

In schimb, daca ai curiozitatea nefasta sa rasfoiesti prin presa (de-aici si de-afara), pe-acolo se vorbeste mult despre romani.

Ce mai citim despre romani? Ca nu au locuri de munca, ca multi dintre ei traiesc din alocatiile copiilor (240.000 de lei vechi), ca au pensiile prea mici, ca nu au bani de medicamente, ca nu-si pot plati facturile, ca li se taie apa, caldura sau curentul din cauza asta, ca le fug copiii de-acasa, ca foarte multi copii cersesc pe strada. Insa cel mai des auzi de retele de traficanti romani care opereaza pe piata Europei de Vest. Auzi despre romani s victime ale traficului: barbati, femei, copii (baieti si fete) vanduti si exploatati de catre romani-traficanti.

Sunt cativa romani despre care se aud si lucruri bune - olimpici, fotbalisti... sunt alti cativa romani pentru care Romania a facut ceva - i-a imbogatit peste masura sau le-a dat faima peste masura. Dar restul? Majoritatea coplesitoare si covarsitoare care tot asteapta sa i se intample si ei ceva bun, care asteapta conditii mai bune de munca si plata pe masura efortului depus, astfel incat sa nu mai fie tentata sa plece "afara" pentru un trai mai decent? Romanii care-i privesc pe inaltii nostri demnitari cum vorbesc despre Romania si considera cu naivitate ca se refera si la ei, pentru ei ce a facut Romania?

Am privit nedumerita cum se fac calcule care dau bine pe post. Calcule pur matematice, de altfel. Am auzit ca salariul mediu pe economie ar fi de 11 milioane de lei vechi. Este o cifra frumusica, dar nu stiu cat s-a luat in consideratie ca este o medie aritmetica. Pentru ca atat timp cat exista un om care castiga lunar 400 de milioane de lei, nu conteaza ca cei mai multi castiga doar 3-4 milioane, pentru ca media iese. Si e una onorabila, desi foarte abstracta. Iata ca nu se face primavara cu o floare, dar se obtine o medie buna de dat la tv. Si cu toate ca exista astfel de salarii uriase in buzunarele catorva oameni, daca pentru obtinerea mediei s-ar aduna si multele zerouri reprezentand salariile celor care nu au de munca, aceasta ar deveni surprinzator de mica.

De aceea, stau privesc, ascult si ma intreb: oare cand acesti oameni sus-pusi vorbesc despre Romania cu toate sentimentele inaltatoare cu care trebuie sa vorbesti despre tara ta, se refera si la romani?

Asteptam cu interes si o lege pentru siguranta romanilor.
×
Subiecte în articol: romania pagina de suflete romani