PAGINA DE SUFLETE
INCERCARE - Adevarul credintei la Spitalul "Victor Babes"
In fiecare zi, un suflet paseste catre lumea cealalta pe unul dintre paturile Spitalului de boli infectioase "Victor Babes". Preotul Manaila, misionarul Domnului ratacit pe holurile cu intrari securizate ale spitalului, este cel care ii impartaseste si spovedeste pe cei mai multi dintre pacienti.
DORU COBUZ
|
CREDINTA. Voia lui Dumnezeu este sursa incercarilor noastre si parintele Manaila invata credinciosii sa le faca fata |
Spitalul Clinic "Dr. Victor Babes" este unul unde sunt tratate unele dintre cele mai periculoase boli transmisibile. Preotul Valentin Manaila (31 de ani) a invatat ca trebuie sa-si ia toate masurile de precautie. Intr-un colt al camarutei tine dezinfectantul, iar in rezerve intra doar cu masca de protectie daca personalul medical il avertizeaza ca aceasta este necesara. Se spala de zeci de ori pe maini, intr-o singura zi.
Mai mult de 600 de pacienti are spitalul, si tot atatia parohi, care se tot schimba de la zi la zi. In cei sase ani de cand lucreaza in spital, Valentin Manaila a facut mai multe impartasanii ca oricare alt preot de varsta lui. El boteaza un copil de cele mai multe ori doar pentru a fi sigur ca micutul nu trece in lumea dreptilor nepregatit. "Botez de necesitate", ii spune parintele: nou-nascutul primeste doar taina botezului si pe cea a impartasaniei, dar nu si pe cea a mirungerii. A oficiat chiar si cateva casatorii. Pentru cupluri formate din oameni incercati de boli si suferinte, dar care voiau sa isi dea mana unul altuia in fata Domnului. Daca boala l-ar fi rapit pe vreunul dintre ei, macar sa le ramana juramantul de iubire.
IMPARTASANIA. De cele mai multe ori insa, parintele Manaila face impartasania unor oameni suferinzi cu plamanii, procopsiti cu hepatita sau SIDA si alte boli, mai mult sau mai putin exotice. "Ma mai cheama rudele intr-o parte si ma roaga sa ma port de parca nu as fi venit in salon special pentru el sau pentru ea, sa nu se teama. Cand vad preotul, oamenii se gandesc la moarte", spune parintele. De aceea, el nu impartaseste decat atunci cand este chemat si doar daca pacientul poate schita un gest de acceptare.
"Doctorul trateaza trupul, dar numai preotul te poate ajuta la curatirea sufletului", spune slujitorul Domnului. Predica duminica in amfiteatrul spitalului, pentru cei bolnavi cu plamanii. Sunt cele mai multe cazuri si ei pot fi adunati. Pentru ceilalti, trece prin saloane si, daca vor sa fie pomeniti in fata Domnului, le cere sa isi scrie numele pe o bucata de hartie.
IMPACARE CU DESTINUL
|
Cei mai speciali parohi ai preotului Manaila sunt copiii si adolescentii cu SIDA. La fiecare sase saptamani, parintele ii impartaseste din nou pe micuti pentru a-i pregati pentru orice. "De multe ori ma surprind cu cumintenia si intelepciunea lor. O astfel de fata care a venit la mine si mi-a spus ca vrea sa o impartasesc, pentru ca ea stie ca moare. M-a socat calmul ei si impacarea cu Moartea", marturiseste tanarul duhovnic. El spune ca tinerii traiesc gandindu-se la ziua de maine, nu la sfarsit.
Parintele le tine celor mici ore de religie, ii invata sa se roage si le povesteste despre Moarte. "Ma intreaba, mai ales parintii, de ce li se intampla asta, cu ce au patimit, si eu le povestesc o pilda cu Iisus care i-a spus mamei unui prunc orb ca Dumnezeu a vrut ca asa ei sa-i poata vedea si mai bine slava."
|