x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Secretele din semințele de pepene verde. Calitățile surprinzătoare pe care cercetătorii le-au descoperit

Secretele din semințele de pepene verde. Calitățile surprinzătoare pe care cercetătorii le-au descoperit

20 Iun 2015   •   19:30
Secretele din semințele de pepene verde. Calitățile surprinzătoare pe care cercetătorii le-au descoperit

Seminţele de pepene verde trec neobservate, dar potenţialul lor este enorm. Sunt consumate, de obicei, seminţele de floarea-soarelui şi cele de dovleac, dar cine nu consumă seminţe de pepene verde trebuie să ştie că risipeşte o importantă sursă de fibre, minerale, proteine şi grăsimi, relatează cotidianul spaniol El Pais.

Ca şi în cazul seminţelor de floarea-soarelui ori de dovleac, principalul element component al cojilor seminţelor de pepene verde este fibra, iar sămânţa din interior se evidenţiază prin abundenţa de substanţe nutritive, afirmă Cristina Lafuente Gómez, dietetician şi nutriţionist în cadrul clinicii Alimmenta. Potrivit acesteia, în cazul seminţelor de pepene verde, 'cantitatea de magneziu (515 mg / 100 g) şi de oligoelemente precum zincul (10,2 mg / 100 g) şi manganul (1,6 mg / 100 g) este deosebit de relevantă'. În plus, este de remarcat aportul de proteine (28,3 g / 100 g) şi de grăsimi (47,4 g / 100 g), mai ales polinesaturate (28,1 g/100 g).

Ce beneficii sunt în privinţa sănătăţii? Consumul de seminţe de pepene verde 'este o bună modalitate de a mări cantitatea de proteine vegetale din dieta noastră'. 'Aceasta ajută la menţinerea masei musculare, pe lângă faptul că aduce grăsimi sănătoase care au capacitatea de a regla valorile colesterolului din sânge', subliniază expertul.

Potrivit datelor Departamentului Agriculturii din SUA, seminţele de pepene verde constituie o sursă importantă de minerale precum magneziul, dat fiind faptul că o cană (108 grame) conţine 556 miligrame de magneziu. Acesta este foarte bun pentru sportivi, în sprijinul contracţiei musculare, iar zincul contribuie la 'buna funcţionare a sistemului imunitar', explică Cristina Lafuente Gómez.

Specialistul menţionează însă şi un inconvenient, în sensul că seminţele de pepene verde se digeră greu. De aceea, ar trebui să se consume 'o mână' de seminţe pe săptămână. Pentru a se evita tulburările gastrice, nutriţionistul mai recomandă ca seminţele de pepene verde să fie consumate după ce sunt uscate în cuptor şi mărunţite. Dacă sunt decojite, se pierde aportul de fibre, pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) le recomandă pentru o funcţie intestinală corectă.

Nutriţionistul Cristina Lafuente Gómez propune şi o reţetă pe bază de seminţe de pepene verde, calculând ingredientele pentru patru persoane: 60 g rucola, 400 g pepene verde (pulpă), o lingură de seminţe de pepene verde prăjite şi mărunţite, 40 g brânză feta, o lingură de busuioc, 3 linguri de ulei de măsline virgin extra, o lingură de cremă de oţet balsamic, un vârf de sare.

Se taie pepenele şi se scot seminţele, care se spală. Apoi, seminţele se ţin la înmuiat în apă sărată timp de două ore, după care se scot şi se îndepărtează apa de pe ele cu o hârtie absorbantă. Se pun pe o tavă unsă cu ulei de măsline, astfel încât să se formeze un singur strat de seminţe. Se pune tava în cuptor, încălzit în prealabil, la 165 grade Celsius. După 40 de minute se măreşte temperatura până la 175 grade Celsius, iar după alte 15 minute se scoate tava din cuptor. Seminţele se lasă să se răcească pe o hârtie absorbantă. Se amestecă frunzele de rucola cu bucăţele de pepene verde şi cu brânza feta. Se adaugă seminţele tăiate mărunt, se pune ulei de măsline virgin şi, la sfârşit, crema balsamică.

×