x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Simptome ale infecției cu COVID-19, la trei ani după contactarea virusului

Simptome ale infecției cu COVID-19, la trei ani după contactarea virusului

01 Aug 2024   •   19:30
Simptome ale infecției cu COVID-19, la trei ani după contactarea virusului

Simptomele infecței cu COVID-19 persistă și la trei ani de la infecție, unii pacienți având manifestări mai severe după 12 luni de la contactarea virusului.

Problemele de sănătate şi ceaţa cerebrală pot persista mai mulţi ani la persoanele spitalizate cu Covid la începutul pandemiei, potrivit News.ro.

Aceştia au constatat că, în timp ce multe persoane cu Covid lung s-au ameliorat în timp, alții aveau încă probleme cognitive 2-3 ani mai târziu şi au dezvoltate și simptome de depresie, anxietate şi oboseală, potrivit The guardian. 

Oamenii de ştiinţă au studiat Covid lung la 475 de persoane care au fost spitalizate cu virusul înainte ca vaccinurile să fie disponibile pentru a afla dacă ceaţa cerebrală, oboseală şi problemele de sănătate mintală au persistat sau au apărut după primul an.

IQ mai mic la persoanele care suferă de COVID lung

Deşi cercetătorii nu dispuneau de informaţii cu privire la abilităţile de gândire ale participanţilor înainte de a avea Covid, testele cognitive efectuate 2-3 ani mai târziu au arătat că, în medie, IQ-ul pacienţilor era cu 10% mai mic decât se aşteptau în funcţie de vârstă, educaţie şi alţi factori. 1,5% au prezentat semne de "deficite cognitive severe", care echivalează cu un IQ cu 30% mai mic decât cel aşteptat.

Chestionarele completate de participanţi au arătat că mulţi au simţit niveluri moderate până la severe de depresie (47%), oboseală (40%) şi anxietate (27%) la 2-3 ani după Covid. În loc să se amelioreze în timp, simptomele au fost în medie mai rele la 2-3 după infectare decât la 6-12 luni.

"Ceea ce ştiam deja înainte de a face studiul era că Covid-19 a fost asociat cu un risc mai mare de probleme cognitive, depresie şi anxietate în comparaţie cu alte infecţii respiratorii. Am constatat că  a existat o povară neuropsihiatrică substanţială la doi până la trei ani", spune dr. Max Taquet, un autor al studiului de la Universitatea din Oxford. 

25% dintre pacienții afectați și-au schimbat locul de muncă

Circa 25% de persoane din cadrul studiului şi-au schimbat ocupaţia după ce a contractat virusul, mai ales pentru că nu mai puteau face faţă cerinţelor cognitive ale locului lor de muncă.

Cei care s-au descurcat mai rău de-a lungul anilor au fost adesea printre cei mai bolnavi la şase luni după infectare, dar gravitatea bolii iniţiale nu pare să le afecteze rezultatul pe termen lung.

Deşi proporţia de pacienţi care au raportat depresie, anxietate şi oboseală a crescut după 6 luni, problemele cognitive au părut să se amelioreze. La 6 luni după infecţie, 44% dintre pacienţi prezentau deficite cognitive obiective, comparativ cu 33% la doi-trei ani.

Lucrarea, publicată în Lancet Psychiatry, i-a determinat pe autori să sublinieze importanţa diagnosticării şi gestionării timpurii a simptomelor Covid lung pentru a reduce riscul ca persoanele să dezvolte o tulburare mai complexă.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, numărul persoanelor care suferă de Covid continuă să crească, 2 milioane de persoane din Anglia şi Scoţia prezentând acum simptome. Conform unui studiu recent, ceaţa cerebrală pe care mulţi o raportează este echivalentă cu o scădere de şase puncte a IQ-ului, notează observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: covid 19 simptome pacienti bolnavi