x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Simptomele înțepăturii de meduză. Când trebuie să mergi la medic

Simptomele înțepăturii de meduză. Când trebuie să mergi la medic

de Redacția Jurnalul    |    24 Aug 2023   •   19:15
Simptomele înțepăturii de meduză. Când trebuie să mergi la medic

Deși înțepăturile de meduză sunt în general inofensive, există și situații în care acestea pot avea consecințe grave asupra sănătății.

Tot ce trebuie să știi despre înțepătura de meduză. Cum arată și cum se tratează corect

Cel mai bun lucru pe care poți să-l faci dacă ai fost înțepat de o meduză este să ceri asistență medicală. 

Meduzele trăiesc în mări și oceane, sunt transparente, au corp moale, în formă de clopot și tentacule. În interiorul tentaculelor se află nematociste, celule care conțin o substanță otraăvitoare, asemănătoare veninului. Cu ajutorul acestora, meduzele se apără dar prind și hrana. Fiecare nematocist conține tubuli cu țepi încărcați cu un arc . În momentul în care se declanșează, o concentrație mare de calciu trece peste membrana plasmatică a meduzei și duce la creșterea presiunii în interiorul nematocistului, scrie spynews.ro.

Nematocistele își pot lansa veninul chiar și atunci când nu sunt atașate de meduză. Mai mult, meduzele își pot lansa veninul și dacă sunt moarte.

Meduzele pot înțepa oamenii dacă aceștia se ating de ele, în timp ce înoată ori se plimbă pe plajă. 

În fiecare an se produc circa 150 de milioane de înțepturi de meduză în lume. 

Simptome

Reacțiile la înțepătură sunt diverse, în funcție de specia meduzei, vârsta, sănătatea, greutatea persoanei, zona corpului unde ai fost înțepat, cât timp stă veninul în organism. Unele simptome sunt ușoare.

Însă altele necesită apelarea la îngrijire medicală de urgență. Trebuie astfel să te adresezi medicului dacă ai dificultăți de respirație, în piept, crampe musculare, bășici pe piele, furnicături, amorțeală, greață, vărsături, dureri abdominale, transpirație excesivă, dificultăți de înghițire.

×
Subiecte în articol: meduza intepatura