Afecțiunea este provocată de dezechilibre hormonale și apare, de obicei, în adolescență. Deși nu poate fi vindecată, simptomele pot fi tratate.
Circa 8-13% dintre femei, la nivel mondial, suferă de sindromul ovarelor polichistice (SOP) și circa 70% rămân nediagnosticate, potrivit OMS.
Ovarele femeilor care suferă de această afecțiune produc o cantitate anormală de androgeni, hormoni sexuali masculini prezenți în cantități mici la femei. Se manifestă prin prezența a mai multo chisturi, de diverse dimensiuni, care se formeaă pe ovare.
Ovulația are loc atunci când un ovul matur este eliberat dintr-un ovar. Dacă ovulul nu este fertilizat de un spermatozoid, el este eliminat din corp în timpul menstruației. Uneori, organismul femeii nu produce suficienți hormoni pentru a se produce ovulația. Când ovulele nu sunt eliberate, ovarele pot dezvolta multe chisturi mici, care pot fi detectați la ecografie. Aceste chisturi produc hormoni androgeni.
Care sunt simptomele
- menstruații neregulate sau absente, abundente, lungi sau foarte ușoare;
- infertilitate;
- acnee și/sau ten gras;
- pilozitate în exces pe față și corp, inclusiv pe piept, linia abdominală și spate (hirsutism);
- pierderea părului (alopecie);
- creștere în greutate, cu exces de țesut gras în special în jurul abdomenului;
- mici excrescențe de piele pe gât sau la axile (papiloame);
- pete de culoare întunecată sau îngroșate pe ceafă, la axile și sub sâni (afecțiune numită Acanthosis nigricans);
- chisturi vizibile ecografic pe ovare și/sau ovare mărite în volum.
Infertilitatea, creșterea în greutate și a părului pe corp și față afectează semnificativ viața femeilor.
Care sunt cauzele
Cauza exactă nu se cunoaște cu exactitate. Multe femei cu această afecțiune au și rezistență la insulină. Când insulina se acumulează în corp, poate produce o creștere a nivelului de hormoni androgeni. Obezitatea poate să crească nivelul insulinei și să agraveze simptomele ovarelor polichistice
Pe de altă parte, se pare că este o afecțiune ereditară.
Femeile care suferă d e sindromul ovarelor polichistice sunt mai predispuse la anumite afecțiuni:
- diabet de tip 2;
- hipertensiune arterială;
- colesterol mărit;
- boli de inimă;
- cancer de endometru (cancerul mucoasei uterului).
Metode de diagnostic
Examenul pelvin și ecografia sunt mijloacele de diagnostic efiiciente. Se fac și analize de sânge pentru a detecta nivelul hormonilor androgeni și altor hormoni sexuali, glicemia, colesterolul și trigliceridele.
Tratamente
Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune cronică și nu poate fi vindecată dar unele simptome pot fi tratate prin schimbări ale stilului de viață, medicamente și tratamente pentru fertilitate.
Femeile care vor să rămână însărcinate:
- Schimbarea alimentației și activitatea fizică. O dietă sănătoasă și mișcarea pot reduce rezistența la insulină și nivelul de glucoză din sânge. De asemenea, te pot ajuta să slăbești și să reduci simptomele;
- Medicamente pentru stimularea ovulației. Stimularea ovariană controlată este recomandată atunci când nu există ovulație, dar nu este lipsită de riscuri. Ea poate provoca hiperstimulare ovariană, situație în care ovarele reacționează excesiv la tratament și eliberează o cantitate foarte mare de hormoni, în special estrogen. În formele severe, hiperstimularea ovariană produce complicații grave, precumi acumularea excesivă de lichid în cavitatea abdominală și formarea de cheaguri de sânge.
Femeile care nu vor să rămână însărcinate:
- Pilule contraceptive. Acestea ajută la reglarea ciclului menstrual, scăderea nivelurilor de hormoni androgeni și atenuarea acneei;
- Medicamente antidiabetice. Metformina sau alte medicamente antidiabetice sunt recomandate pentru a reduce rezistența la insulină. Totodată, poate ajuta la scăderea nivelurilor de androgeni, încetinirea creșterii părului facial și corporal și reglarea ovulației;
- Schimbarea alimentației și activitatea fizică. Aceste măsuri ajută la controlul greutății, creșterea sensibilității la insulină și gestionarea simptomelor SOP;
- Tratamente pentru alte simptome. Se pot recomanda medicamente pentru tratarea pilozității excesive și acneei cauzate de sindromul ovarelor polichistice, potrivit medicool.ro.