x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Singura speranţă – transplantul

Singura speranţă – transplantul

de Irina Munteanu    |    19 Ian 2008   •   00:00
Singura speranţă – transplantul

După ce Alexandru Stegaru a aflat că este bolnav de leucemie acută mieloblastică, a început imediat tratamentul cu citostatice. El are nevoie de un transplant de măduvă, care se poate realiza numai în străinătate şi care costă 150.000 de euro.



După ce Alexandru Stegaru a aflat că este bolnav de leucemie acută mieloblastică, a început imediat tratamentul cu citostatice. El are nevoie de un transplant de măduvă, care se poate realiza numai în străinătate şi care costă 150.000 de euro.


Alexandru are 37 de ani şi e tatăl unei fetiţe de 6 ani. Anul trecut, în iulie, boala nemiloasă şi-a arătat primele semne. "Aveam sângerări gingivale şi vedeam din ce în ce mai prost, aşa că am mers la un control oftalmologic. Am aflat că am sângerări retiniene, iar medicul m-a trimis să îmi fac analizele. Hemograma arăta că am 78.000 de leucocite în loc de 10.000, cât este normal." Medicii l-au trimis la Fundeni, unde i s-a făcut un set de analize, printre care şi o biopsie a măduvei spinării. Diagnosticul a fost: leucemie acută mieloblastică. "Am început tratamentul cu citostatice, întâi mai uşor, apoi mai dur. Citostaticele omoară boala, dar te omoară şi pe tine. Mi-a căzut părul şi am slăbit foarte mult, am făcut o hepatită toxică medicamentoasă. Durerea este cumplită, iar tratamentul în sine prezintă un risc mortal, pentru că atacă sistemul imunitar şi o infecţie oricât de mică te poate doborî. Transplantul e singurul care m-ar putea vindeca."


EFECTE SECUNDARE. Acum Alexandru a contactat o hepatită de tip B, posibil de la transfuzii. "Unele produse sanguine sunt făcute din sânge proaspăt, care nu are cum să fie testat pentru a fi descoperite eventualele boli ale donatorului", explică bărbatul, care a devenit expert în domeniul hematologiei după ce a descoperit că e bolnav. A întrerupt tratamentul cu citostatice şi se află internat la Spitalul de boli infecţioase "Victor Babeş", pentru tratarea hepatitei.

În certificatul medical eliberat de Centrul de Hematologie şi Transplant Medular "Ştefan Berceanu" din cadrul Institutului Clinic Fundeni se specifică faptul că pacientul nu are donator HLA. "Adică nu sunt compatibil cu donatorul înrudit, cu fratele meu, şi am nevoie de un alt donator", explică Alexandru. Tratamentul nu e în măsură să îl vindece, iar singura speranţă a lui Alexandru este transplantul, care se poate face numai în Germania, aşa cum se arată şi în certificatul medical: "Neavând donator HLA compatibil, se poate vorbi sau de autotransplant sau de allotransplant donator neînrudit, care se poate efectua numai în străinătate (România nu are acces la Registrul European de Donatori neînrudiţi)".


AJUTORUL SEMENILOR. De la 13 iulie, de când i s-a descoperit boala, nu mai lucrează. Am avut o perioadă de trei-patru săptămâni cât am stat acasă şi am mai trecut câteva ore şi pe la birou", spune Alexandru, care este de profesie economist. Paşii pe care ar trebui să îi urmeze sunt: un tratament de consolidare de 10.000 de euro, apoi transplantul propriu-zis – 140.000 de euro. "Casa de asigurări îmi dă 70% din această sumă. Am luat legătura cu clinica de hematologie de la Ulm, din Germania, şi, dacă adun banii, pot merge acolo pentru transplant şi săptămâna viitoare." Alexandru mai are nevoie de 50.000 de euro pentru operaţia de transplant.


Donaţii

Orice sumă donată îl ajută pe Alexandru să fie mai aproape de vindecare. Conturile pentru donaţii au fost deschise la RAIFFEISEN BANK, Agenţia Vergului, pe numele Stegaru Alexandru Grigore Ştefan:
  • RO21RZBR0000060009886158 pentru RON;
  • RO91RZBR0000060009886159 pentru EUR;
  • RO64RZBR0000060009886160 pentru USD.
Firmele pot să-l ajute printr-un contract de mecenat, în urma căruia pot beneficia de anumite reduceri fiscale.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete